راهنمای جامع ابزار کارگاه نجاری
راهنمای جامع ابزارهای کاربردی در نجاری
نجاری یک حرفه بسیار مهم در ساخت وسایل چوبی و دکوراسیون منازل است که به مهارت بالا و ابزار مناسب نیاز دارد. در راهنمای جامع ما ابزارآلات لازم و ضروری در هر کارگاه نجاری را معرفی خواهیم. ابزارآلاتی برای اندازهگیری، برش و شکلدهی، اتصال، ایمنی و ... که باعث آسانتر شدن کارهای نجاری و رسیدن به نتیجه مطلوب میشوند. اگر شما تازهکارهستید یا نجار حرفهای این یک مقاله به شما کمک میکند تا تا کارگاه نجاری خود را مجهز به تمام تجهیزات نجاری مدرن و ابزارهای دستی مدرن کنیدو
ابزار اندازهگیری در نجاری
اندازهگیری دقیق یکی از اصول ابتدای نجاری است، در کارگاههای نجاری باید چوبها با اندازههای دقیق برش بخورند و به هم متصل شوند تا محصول دلخواه حاصل شود. ابزارهای اندازه در نجاری انواع مختلفی دارند که هرکدام کارایی خاص خود را دارد.
متر
مترها مهمترین ابزارآلات اندازهگیری به شمار میروند که با کمک آن میتوان طول، عرض، ارتفاع چوبها را اندازهگیری کرد، مترهای انواع مختلفی دارند، مترهای نواری یا دستی با جنسهای پلاستیکی، پارچهای یا فلزی موجود هستند که روی نوار درجهبندیهای مختلفی از، متر، سانتیمتر، اینچ و... است. مترهای لیزری، ابزارهای مدرنتری هستند که با کمک پرتو لیزر، اندازهگیری را انجام میدهند. در هر فرآیند نجاری قطعات چوبی باید به اندازه مورد نظر تبدیل شوند.
گونیا
ابزار گونیا به شکل مثلث است و از جنسهای پلاستیک و فلزی و چوبی درستشده است از این ابزار دستی برای خطکشی و رسم زاویه قائم و عمود کردن قطعات چوب بر یکدیگر استفاده میشود.
کولیس
یک ابزاردستی اندازهگیری دقیق است، که شکل ظاهری دسته آن شبیه به خط کش است و دارای دهانه است تا قطعات کوچک را بهصورت دقیق اندازهگیری کند. قطعهها در میان فکهای کولیس قرار میگیرند و با کمک دسته درجهبندیشده اندازه آن به دست میآید. برخی کولیسها داری درجه عقربهای یا صفحات دیجیتال هستند تا اندازه را بهصورت دقیقتر نشان دهند.
تراز
درواقع ترازها ابزاری هستند برای اندازهگیری با تشخیص افقی (تراز ) یا عمودی (شاغول) بودن سطوح ، از ترازها هنگام اتصالات قطعههای چوب به یکدیگر استفاده میشود تا قطعات بهدرستی به هم اتصال پیدا کنند. در کارگاههای نجاری تراز برای دقیق کاری ساخت کمدها و پایه و صفحه میزها استفاده میشود
گیره
گیره یک ابزاردستی نجاری است، گیرهها در انواع مختلفی وجود دارند و میتوان از آنها در طیف وسیعی از کارها استفاده کرد. در کارگاههای نجاری از گیره برای فیکس کردن قطعات چوبی هنگام برشکاری استفاده میشوند یا در هنگام وصل تکههای چوب با چسب برای حفظ شکل مورد نظر از گیره استفاده میشود.
زاویهسنج
ابزار زاویهسنج وسیله بسیار مهم در هنگام استفاده از فارسی بر و اره روی میزی است تا بتوانیم تیغه برش این ابزارها را بر اساس زاویه دلخواه کالیبره کنم. زاویهسنج باعث میشود اتصالات قطعات برش خورده به بهترین نحو صورت بگیرد. زاویه سنجهای قدیمی از یک نقاله برای کالیبره کردن زوایه بهره میبرند، اما زاویه سنجها مدرن به صورت دیجتالی زاویه را نشان میدهند.
ابزار برش و شکلدهی در نجاری
هنر نجاری با برش و شکلدهی به چوبها معنا پیدا میکند، بخش مهمی از تجهیزات نجاری را ابزارهای برش تشکیل دادهاند. در ادامه ابزارهای برش ضروری در نجاری را بررسی میکنیم.
اره دستی
اولین ابزاری که هنگام برش چوب به خاطر میآوریم، اره دستی است این ابزار از یک دسته و تیغه دندانهای شکل تشکیلشده است تا قطعات چوب را با کمک نیروی دست بهراحتی برش دهیم و بهاندازه دلخواه برسیم.
اره نواری یا اره فلکه
یکی از پرکاربردترین ابزارها مدرن نجاری است که باعث سادهسازی عملیات نجاری شده است. این اره بهراحتی چوبهای بزرگ را بهصورت دقیق برش میزند. اره نواری از یک تیغه ثابت و یک تخته بهره میبرد تا با ایمنی بالا برش کارهای چوب را انجام داد. بهترین نمونه برای کارگاههای نجاری اره نواری ۶۰ و اره فلکه ۸۰ هستند اما برای برش قطعات کوچکتر اره نواری 40 گزینه کاربردیتری است.
اره عمود بر
ابزار مهم دیگر که برش چوبها را راحت میکند اره عمود بر است. با کمک اره عمود بر بهراحتی میتوان چوبها را بهاندازه و شکلهای دلخواه تبدیل کرد. مهمترین کاربرد اره عمود بر برای برش منحنی و شکلهای است که صورت مستقیم برش داده نمیشوند.
اره میزی
یکی ابزارهای مدرن بسیار مهم در نجاری اره رومیزی است، با کمک اره روی میزی میتوانید انواع چوبها و ورقها را باضخامتهای مختلف بهاندازه دقیق برش دهید. این اره باعث میشود استانداردهای جدیدی در چوب کاری تعریف شود. ارههای نجاری مدلهای مختلفی دارند، برای کارگاه نجاری خود اره رومیزی را با توجه به نیازهای خود تهیه کنید.
ابزار فارسی بر
شاید محبوبترین ابزار در صنعت نجاری فارسی بر باشد. فارسی بر ابزار برشی است که قطعههای چوب را با زاویه برش میدهید. برای اتصال دو قطعه که باهم باید زاویهای را تشکیل دهند این ابزار مدرن نجاری به کمک میآید. ابزار فارسی بر بهصورت دستی و برقی موجود است.
اره دیسکی یا گرد بر
اره دیسکی یا همان اره گرد بر، دارای یک تیغه دایرهای شکل است که با کمک آن میتوان انواع چوبها را با زوایا مختلف برش داد. از اره دیسکی برای ایجاد شیار بر روی دیسکها نیز استفاده میشود.
دستگاه خراطی
از این ابزار برای خراطی قطعات چوبی در نجاریها استفاده میشود. دستگاههای خراطی توانایی برش، سنباده زدن، تراش، سوراخکاری و تغییر شکل و روکش سازی اجسام چوبی دارد.
ابزارهای اتصال در نجاری
در کارگاه نجاری زمانی یک فرآیند به پایان میرسد که محصول شکل نهایی خود را پیدا کرده باشد. شکل نهایی محصولات با اتصال قطعههای مختلف چوب با یک دیگر به دست میآید. وسایل نجاری امروزه اختراع شدهاند تا این اتصالات را بهترین صورت و با سرعت بالا انجام دهند.
میخکوب بادی
میخکوب امروزه ابزاری بسیاری ضروری در نجاری است، میخکوبهای بادی رایجترین میخکوبها در کارگاههای نجاری هستند. آنها توانایی اتصال دو قطعه چوب را با میخهای مختلف ازجمله میخ شانهای، میخ دوپایه، میخ نواری و میخ پالت را دارد. میخ کوب بادی ابزار نجاری ضروری برای افزایش سرعت کار است. میخکوبها علاوه بر بادی داری نمونههای دیگری از جمله میخکوب شارژی و برقی نیز هستند.
منگنه کوب
منگنه کوب یا منگنه زن که به ماشین دوخت معروف است برای اتصال ورقهای نازک چوبی استفاده میشود. این ابزار شباهت بسیاری به میخکوب دارد و با پرتاب سوزنهای منگنه اتصالات را برقرار میکند.
دریل
بهمنظور سوراخکاری چوبها و همچنین برای بستن قطعات چوبی به یکدیگر با کمک پیچ از دریل استفاده میشوند. امروزه پیچهای mdf باعث راحتی کار در نجاریها شدهاند برای استفاده از این پیچها باید از دریل یا پیچگوشتی شارژی توان بالا بهره برد.
مغار و چکش
بهطورکلی از مغار و چکش برای منبت کاری چوب استفاده میشود اما هنگام اتصالات قطعات چوبی، مغار و چکش نیاز کارایی خود را دارند.
ابزار سنباده و صیقلکاری در نجاری
در کارگاههای نجاری، صیقلکاری و نقاشی بخش پایانی بسیاری از فرآیندهای نجاری است. وسایل نجاری بسیاری در این بخش از کار وجود دارند که هرکدام کارایی مخصوص به خود را دارد.
پولیشر یا دستگاه پولیش
دستگاه پولیشر یا پولیش یک ابزار برقی در نجاری محسوب میشود تا به کمک آن بتوانیم چوبها را پرداخت، صیقل و سنبادهزنی کنیم، صفحه سنباده نصبشده بر روی پولیشر باعث میشود فرآیند پولیشکاری بر روی قطعات چوب بهسرعت انجام شود و خط و خشهای روی چوب از بین برود و محصول نهایی شکل منحصربهفرد به خود بگیرد.
اور فرز
یکی از ابزارهای کاربردی در صنعت نجاری اور فرز است. از این ابزار برای برشهای ظریف، صیقلکاری و پولیش قطعات ریز و قسمتهای کوچک چوب استفاده میشود. همچنین از این ابزار برای به وجود آوردن شکلهای کوچک ظریف و یا شیارها بر روی چوب استفاده میشود. سنگهای اور فرزها قابلیت تغییر دارند تا بر اساس نیاز خود فرز را انتخاب کنیم.
رنده
یکی از ابزارهای قدیمی و بسیار کاربردی در صنعت نجاری رنده است. از این ابزار برای رنده کردن و صاف کردن سطوحی چوبی استفاده میشود. این ابزارها مدلهای مختلفی دارند که هرکدام کاربرد خاص خود را دارد، بهعنوانمثال از رنده کنشکاف برای خالی کردن قسمتی از چوب استفاده میشود و از رنده بغل دوراهه برای قسمتهای به کار میرود که بهصورت پلهای هستند. رندههای هم جز وسایل دستی نجاری هستند و هم با پیشرفت تکنولوژی رندههای مدرن نیاز وارد کارگاههای نجاری شدهاند.
کمپرس باد
کمپرس باد یا پمپ باد دستگاهی است که به کمک آن محیط کاری و قطعات چوبی را تمیز میکنند، کاربرد اصلی این ابزار هنگام مونتاژ و رنگ زدن قطعات چوبی است. اصولا در کارگاه نجاری از کمپرسورهای ۵۰ تا ۱۰۰۰ لیتری استفاده میشود.
سنباده
برای پرداخت و صیقلکاری از سنباده بهره میبریم، صفحات نرمتر برای پرداختهای کارهای چوبی مناسب هستند، سنبادهها انواع مختلفی دارند که هم بهصورت دستی و هم با کمک ابزارهای برقی در نجارهای استفاده میشوند.
ابزارهای ایمنی و حفاظت در کارگاههای نجاری
ابزارهای ایمنی بسیار گسترده هستند و بهتر است هنگام کار متناسب با نیاز خود از آنها استفاده کنیم تا صدمات ناشی هنگام کارهای نجاری کاهش یابد.
میز کار
میز کار در نجارهای باعث میشود که در طول فرآیند کار کمر خود را کمتر خمکنیم و از آسیبهای احتمالی جلوگیری کنیم. میزهای کار پیشرفته با امکان تغییر زاویه صفحه میز، کارها را سادهتر میکنند و همچنین وجود یک میز کار در کارگاههای نجاری باعث نظم گرفتن وسایل و قطعههای چوب در هنگام نجاری میشود.
دستکش
یکی از ابزارهای ایمنی که در کارگاههای نجاری کاربرد دارد، دستکش ایمنی است، دستکشهای ایمنی باعث میشود تا بریدگی دست کمتر رخ دهد و قطعات چوبی در پوست فرو نرود.
عینک ایمنی
هنگام برشکاری قطعات چوبی امکان پرت شدن پلیسههای چوب بسیار زیاد است، عینک ایمنی از خطر برخورد این پلیسه به چشم را جلوگیری میکند تا خسارتهای جبرانناپذیری رخ ندهد.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم تا با ابزار کار نجاری آشنا شویم. در یک کارگاه، تجهیزات نجاری، متنوعی وجود دارد که هم شامل ابزار دستی و هم ابزارهای مدرن میشوند. وسایل نجاری براساس کارکردش به ابزارهای اندازهگیری، برش و شکل دهی، پرداخت و صیقلکاری و ایمنی تقسیم بندی کردیم که هرکدام ابزارهای نجاری مخصوص به خود را دارند تا پروژههای نجاری به نتیجه مطلوب برسد.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید.