راهنمای جامع انواع تجهیزات ایمنی

434 بازدید 1 لایک
 

پس از انقلاب صنعتی، بشر با یک دغدغه‌ی جدید روبرو شد: در محیط‌های صنعتی، همواره خطر حوادث سهمگین، سلامتی تعداد زیادی از نیروهای انسانی را تهدید می‌کند.‌ این مسئله از یک سو با کرامت انسانی در تضاد است و از دیگر سو واحد‌های صنعتی را با احتمال زیان‌های جانی و مادی جبران ناپذیر مواجه می‌کند.‌ در این شرایط «ایمنی صنعتی» از اهمیتی محوری برخوردار می‌شود. منظور از ایمنی صنعتی، مجموعه تدابیری است که تلاش می‌کند امکان آسیب رسیدن به سرمایه‌های انسانی و صنعتی را به حداقل ممکن برساند.

صنعت، دنیای تعامل ابزارها است. در حوزه‌ی صنعت به هر نیازی با زبان ابزارها پاسخ داده می‌شود. به این ترتیب برای ایمنی صنعتی، تجهیزات گوناگونی طراحی شده است. هدف اصلی ما در این پست، آشنایی با تجهیزات ایمنی صنعتی است؛ تجهیزاتی که استفاده از‌ آن‌ها برای حصول ایمنی در محیط‌های صنعتی الزام دارد. در ادامه با مهم‌ترین تجهیزات ایمنی صنعتی آشنا خواهیم شد.

تجهیزات ایمنی چیست؟

تجهیزات ایمنی اشاره به مجموعه‌ای از ابزارهای دارد که به‌منظور جلوگیری از آسیب‌های جسمی و کاهش خطرات محیطی طراحی می‌شوند. دسته‌بندی‌های متنوعی برای تجهیزات ایمنی بر اساس نوع محافظت و خطرات محیط‌های کاری صورت می‌گیرد. به‌صورت کلی این دسته‌بندی‌ها را می‌توان به دودسته مادر قرار داد.

  1. تجهیزات ایمنی فردی
  2. تجهیزات ایمنی محیطی

تجهیزات ایمنی فردی، اشاره به مجموعه‌ای از وسایل و ابزارآلاتی دارد که برای محافظت از قسمتی از بدن انسان طراحی می‌شود. عینک ایمنی، گوش‌گیر و گوش بند، ماسک‌های تنفسی دستکش محافظ، کلاه ایمنی و... در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد.

تجهیزات ایمنی محیطی متناسب با خطرات محیط کار طراحی می‌شوند و باعث کاهش خطرات و خسارت‌های محیطی می‌شوند  تا امنیت و راندمان کاری را افزایش دهند. در این دسته زیرشاخه‌های، تجهیزات حفاظت از سقوط، تجهیزات حفاظت تنفسی، تجهیزات ضد حریق قرار می‌گیرند که هرکدام از این شاخه‌ها دارای ابزار و تجهیزات متنوعی هستند.

تجهیزات حفاظت فردی  

تجهیزات حفاظت فردی یا به اختصار «PPE» یک جنبه حیاتی در جهت تامین ایمنی کارگران در صنایع مختلف است. افراد درگیر با مشاغل پرخطر با بهره‌گیری از تجهیزات حفاظت فردی، می‌توانند تا حد نسبی از ایمنی در هنگام کار برخوردار شوند. در اینجا تلاش شده تا توضیح خلاصه اما دقیقی از انواع رایج تجهیزات حفاظت فردی ارائه شود.

عینک ایمنی

وسیله‌ای است که چشم را در مقابل خطرات محیطی مرتبط با کار حفظ می‌کند. این خطرات معمولا شامل گرد و غبار، زباله، مواد شیمیایی و پرتابه‌هایی است که می‌توانند به چشم آسیب برسانند. عینک ایمنی با ایجاد یک محفظه‌ی عایق دور چشم، از نفوذ ذرات یا مایعات به داخل چشم جلوگیری می کند.


خرید انواع عینک ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

سپر صورت یا شیلد

این سپرها که از یک گیره شفاف تشکیل شده و از پیشانی تا زیر چانه پوشش می دهند، برای حفاظت از چهره در برابر خطرات مختلفی مانند ترشح مواد شیمیایی، جرقه‌های الکتریکی، مواد شیمیایی و حتی پرنده‌ها و حشرات موذی طراحی شده‌اند. سپر صورت به عنوان یک ابزار تکمیل کننده و در کنار سایر وسایل حفاظت فردی، مثل عینک ایمنی به کار می‌رود.

کلاه جوشکاری

نوعی تجهیزات تخصصی حفاظت از صورت است که در هنگام جوشکاری از چشم و پوست محافظت می‌کند. اشعه‌های مضر فرابنفش و مادون قرمز، نور شدید و جرقه‌ نمونه‌هایی از خطراتی هستند که در هنگام جوشکاری صورت و چشم اپراتور را تهدید می‌کنند. در برابر چنین تهدیداتی، کلاه جوشکاری به نوعی عدسی مجهز است که به طور خودکار در برابر قوس جوش تیره می‌شود؛ بدین ترتیب نور شدید ناشی از جوشکاری فیلتر شده و دید واضحی از ناحیه‌ی جوش به دست می‌آید. کلاه‌های جوشکاری علاوه بر دید واضح، ممکن است ویژگی‌های دیگری نیز داشته باشند. مثلاً برخی از آنها، امکان تنفس راحت‌تر اپراتور را فراهم می‌کنند یا ناحیه‌ی حساس گردن را پوشش می‌دهند.

گوش گیر 

این دو وسیله با جلوگیری از رسیدن صداهای زائد به گوش، از آسیب دیدن دستگاه شنوایی ما جلوگیری می‌کنند. گوش گیرها، قطعات کوچکی هستند که در داخل کانال گوش قرار گرفته و فضای خالی داخل حفره‌ی گوش را پر می کنند تا صدای کمتری وارد شود. گوش بندها، قاب‌های بزرگتری هستند که روی سطح گوش نشسته و آن را به طور کامل فرا می‌گیرند. گوش‌بند دارای لایه‌های نرم و فشرده‌ای است که باعث ایجاد یک پوشش صوتی می‌شود و صدای خارج را به حداقل می‌رساند. در بخش تجهیزات حفاظت شنوایی، دقیق‌تر با این دو ابزار آشنا می‌شویم. 

خرید انواع گوشی ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

گوش‌بند

ابزاری است که از آن برای کم کردن صدای محیط استفاده می‌شود. این ابزار گوش را با دو کاسه که با یک تسمه به هم متصل شده‌اند، محصور می‌کند. هر کاسه با موادی مانند فوم پر شده است و قابلیت جذب صدای بالایی دارد. مانند هدست، اندازه‌ی گوش‌بند می‌تواند قابل تنظیم باشد، به همین دلیل گوش‌بند هم با اندازه سرهای مختلف سازگار و هم در ترکیب با کلاه ایمنی قابل استفاده است. 

گوش گیر

گوش‌ گیرها وسایل کوچکی هستند که برای جلوگیری ورود امواج صوتی با شدت زیاد و فرکانس نامطلوب، در قسمت مجرای گوش قرار می‌گیرند. گوش‌گیر در اشکال و اندازه‌های مختلفی ساخته می‌شود که از جمله رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به گوش گیرهای فومی، سیلیکونی و مومی اشاره کرد. این ابزار یک مانع فیزیکی ایجاد می‌کند که میزان صدای ورودی به گوش را کاهش می‌دهد. به منظور اطمینان داشتن از تناسب و راحتی بهتر است گوش‌گیر  را با توجه به کاتالوگ راهنمای داخل محصول، به طور صحیح داخل حفره‌ی گوش خود قرار دهید. گوش گیر معمولا ابزاری یک یا چند بار مصرف است. در هر صورت برای آسیب نرسیدن به گوش خود توجه داشته باشید که در موقع مناسب نسبت به تعویض گوش گیرهای خود اقدام کنید.

ماسک‌های تنفسی

برای محافظت از ریه‌ها در برابر آلودگی‌های موجود در هوای محیط کار، از ابزاری به نام ماسک‌ تنفسی استفاده می‌شود. این دستگاه‌ با فیلتر کردن هوا، از ورود گازهای سمی، بخار‌های خطرناک، گرد و غبار و ذرات معلق جلوگیری می‌کند. ماسک‌های تنفسی به شکل‌های متفاوتی طراحی شده‌اند که بسته به نوع و مقدار آلودگی، می‌توان ماسک مناسب را انتخاب نمود. اشکال رایج ماسک به صورت یک‌بار مصرف، نیم‌ صورت و تمام صورت در بازار موجود است‌. ماسک‌های یکبار مصرف پس از استفاده دور ریخته می‌شوند. ماسک‌های نیم‌ صورت فقط بینی و دهان را پوشش می‌دهند و ماسک‌های تنفسی تمام صورت‌ کل صورت را در بر می‌گیرند. همچنین در محیط‌های بسیار آلوده می‌توان از دستگاه تنفس مستقل (SCBA) استفاده کرد که هوای تمیز را از یک منبع جداگانه به داخل محفظه ماسک انتقال می‌دهد. در بخش تجهیزات حفاظت تنفسی، بیشتر با این ابزارها آشنا خواهیم شد. 

خرید انواع ماسک از فروشگاه ابزار آلات کولیس

ماسک‌ یکبار مصرف

این ماسک‌ها با روی هم قرار گرفتن چندین لایه از جنس پارچه یا پلاستیک ساخته شده‌اند. با عبور هوا از این لایه‌ها، ذرات معلق هوا جداسازی می‌‌شوند. حتما ضرورت دارد که ماسک یکبار مصرف، پس از هر بار استفاده یا درصورت خراب و کثیف شدن در حین استفاده، تعویض شود. 

انواع ماسک‌های تنفسی یک‌بارمصرف عبارت‌اند از :

  • ماسک‌های تنفسی سه‌بعدی
  • ماسک‌های تنفسی  N95 , KN95, KN
  • ماسک‌های تنفسی FPP3, FPP4

این ماسک‌های تنفسی سطح متفاوتی از فیلتراسیون هوای اطراف را انجام می‌دهند تا از سیستم گوارشی انسان در محیط‌های مختلف محافظت کنند.

نکته حائز اهمیت در استفاده از ماسک‌های تنفسی،  قابلیت یک‌بارمصرف بودن آن‌ها است و بر اساس مدل ماسک مدت‌زمان استفاده از هرکدام ماسک‌های تنفسی متفاوت است.

ماسک‌ نیم صورت

این ماسک‌ تنها بینی و دهان را پوشش می‌دهد، به همین دلیل به آن ماسک‌ نیم صورت گفته می‌شود. ماسک نیم صورت از فیلتر یا کارتریج‌هایی بهره می‌برد که می‌تواند هوا را از آلودگی‌های مختلف مانند بخار مواد شیمیایی و ذرات معلق مضر، پاکسازی کند. فیلتر ماسک نیم صورت قابل تعویض است. به این ترتیب از ماسک‌ نیم صورت می‌توان چندین و چندبار استفاده کرد. باید در نظر داشت که نوع فیلتر بر اساس نوع آلودگی‌های موجود در هوا انتخاب می‌شود. 

ماسک تمام صورت

این ابزار صورت را کاملاً پوشانده و از چشم‌ها نیز حفاظت می‌کند. ماسک تمام صورت دارای یک پوشش شفاف است که صورت را از بالا تا پایین فرا می‌گیرد. درز‌های محفظه‌ی ماسک با یک گیره در برابر هوای آلوده یا مواد خطرناک عایق می‌شود. این ماسک‌ها در شرایطی به کار می‌رود که علاوه بر سیستم تنفسی، چشم‌های ما نیز به محافظت نیاز دارد.‌ ماسک تمام صورت در شرایطی مثل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، میکروب‌ها و باکتری‌های خطرناک، ضامن سلامتی ما است. 

دستگاه تنفس مستقل

دستگاه تنفس مستقل یا SCBA، ابزاری است که کارگران را در محیط‌های ناامن تنفسی محافظت می‌کند. این دستگاه از یک فیس‌پیچ و یک منبع هوای قابل حمل تشکیل شده است که به کاربر اجازه می‌دهد تا هوای تمیز و غنی از اکسیژن را تنفس کنند. منبع هوا ممکن است سیلندرهای هوای فشرده باشد که باید به موقع تعویض شوند یا یک سیستم تنفسی یکپارچه باشد که هوا را از خارج وارد دستگاه می‌کند. SCBAها در شرایطی استفاده می‌شوند که اکسیژن هوای محیط کمتر از حد مجاز یا غلظت مواد خطرناک زیاد باشد. این دستگاه‌ها به کارگران امکان می‌دهند تا بدون نگرانی از عوارض جانبی، در فضاهای خطرناک فعالیت کنند.

دستکش‌ محافظ

دستکش‌ محافظ برای محافظت از دست‌ها در برابر بریدگی، ساییدگی، مواد شیمیایی و گرما استفاده می‌شود. بسته به خطرات خاص موجود در محل کار، انواع دستکش از جنس‌های مختلفی مانند لاتکس، نیتریل، لاستیک یا چرم در بازار موجود است.

دستکش‌های ایمنی با توجه به مشاغل قابل‌استفاده و نوع عایقی که هستند به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شوند.

  1. دستکش ایمنی ضد برق
  2. دستکش ایمنی ضد اسید و مواد شیمیایی
  3. دستکش ایمنی ضد برش
  4. دستکش ایمنی حرارتی
  5. دستکش ایمنی برزنتی
  6. دستکش ایمنی ضد لغزش
  7. دستکش ایمنی آلومینیوم
  8. دستکش ایمنی سربی

خرید انواع دستکش ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

کفش‌ ایمنی

در محیط‌های صنعتی خطرات مختلفی مانند سوختگی با مواد شیمیایی، له شدن، بریدگی و برق گرفتگی، سلامتی پاهای ما را تهدید می‌کند. کفش ایمنی برای محافظت از پاها در مقابل چنین تهدیداتی طراحی شده است. معمولا در قسمت جلوی کفش‌های ایمنی یک محفظه فلزی یا پلاستیکی برای محافظت از انگشتان پا قرار دارد. همچنین کفی کفش برای جلوگیری از سر خوردن به صورت ضد لغزش طراحی می‌شود. در کنار این‌ها باید به نفوذ ناپذیری کفش ایمنی و عایق بودن آن اشاره کرد؛ ویژگی‌ای که پاهای ما را در برابر صدمات ناشی از عوامل الکتریکی و شیمیایی حفظ می‌کند. 

در محیط‌های صنعتی متفاوت، خطرات و آسیب‌های گوناگونی وجود دارند، به همین منظور کفش‌های ایمنی در مدل‌ها و آلیاژهای مختلف تولید می‌شوند تا از پا کارگران متناسب با محیط‌های کار محافظت کنند، انواع کفش‌های ایمنی عبارت است از:

  •  کفش‌های ایمنی ضد برق 
  •  کفش ایمنی ضد لغزش 
  • کفش ایمنی مقاوم در برابر مواد قلیایی و اسیدی و مواد شیمیایی 
  • کفش ایمنی مخصوص کار با وسایل سنگین 
  • چکمه ایمنی ضد برق 
  • چکمه‌های ضد اسید

خرید انواع کفش ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

کلاه ایمنی

کلاه ایمنی، ابزاری است که از ناحیه‌ی سر و گاهی صورت در برابر خطرات مختلف محافظت می‌کند. این خطرات ممکن است شامل سقوط اشیاء، ضربه‌های شدید یا برق گرفتگی باشند. کلاه ایمنی از دو قسمت اصلی تشکیل شده است: یک پوسته سخت که به عنوان سپر عمل می‌کند و یک سیستم تعلیق که نیروی ضربه را جذب و به طور متوازن در سطح پوسته پخش می‌نماید. 

خرید انواع کلاه ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

لباس‌ کار

منظور از لباس کار اقلامی مانند روپوش، جلیقه‌های اضطراری، لباس‌های مقاوم در برابر شعله آتش و لباس های مقاوم در برابر مواد شیمیایی است.  چنین پوشش‌هایی برای محافظت از بدن در برابر خطرات مختلف مانند سوختگی، سرمازدگی، تماس با مواد سمی و اشعه‌های خطرناک طراحی شده‌اند.

خرید انواع لباس کار از فروشگاه ابزار آلات کولیس

تجهیزات حفاظت محیطی

تجهیزات حفاظت از سقوط

استفاده از این تجهیزات به منظور جلوگیری از سقوط کارگران از مناطق مرتفع و به حداقل رساندن خطر آسیب ضروری است. در اینجا قصد داریم تا با توضیحی کمی مفصل، به معرفی انواع تجهیزات حفاظت از سقوط بپردازیم. 

کمربند ایمنی

کمربند ایمنی یکی از اجزای کلیدی تجهیزات حفاظت از سقوط محسوب می‌شود. کمربند ایمنی از تسمه‌های محکم، قفل‌های قابل اعتماد و اتصالات مطمئنی تشکیل شده است که با اتصال به بدن کارگر ایمنی او در برابر سقوط را تضمین می‌کند. مهار ایمنی با توزیع نیروهای حاصل از سقوط در سراسر بدن، خطر آسیب دیدگی را به حداقل می‌رساند. به منظور جای‌گیری راحت و ایمن بدن کارگر، مهار ایمنی در نواحی سینه، شانه‌ها و پاها به تسمه‌های قابل تنظیم مجهز شده است. 

تسمه و طناب نجات

در نقاط مرتفع از این دو وسیله برای اتصال مهار ایمنی به یک نقطهی لنگر مستحکم استفاده می‌شود. آن‌ها از مواد مستحکم و بادوام مانند نایلون یا فولاد ساخته شده و برای تحمل نیروهای زیاد حاصل از سقوط طراحی شده‌اند. تسمه کوتاه‌تر و سفت‌تر از طناب نجات است و در مواردی که کارگران نیازمند حرکت اندک هستند، کاربرد دارد. طناب‌ نجات طولانی‌تر و انعطاف‌پذیرتر است و به کارگران اجازه می‌دهد تا در فضای کار خود راحت‌تر حرکت کنند.

تور نجات

در صنایعی مانند ساختمان سازی که کارگران باید در ارتفاع کار کنند، تور نجات می‌تواند جان آنها را در هنگام سقوط حفظ کند. این تورها زیر محل کار نصب می‌شوند و در صورت سقوط، بدن کارگر را در بر می‌گیرند. تور نجات با جذب انرژی ناشی از سقوط، ضربه را به حداقل می‌رساند و به این ترتیب جلوی آسیب رسیدن به بدن کارگر را می‌گیرد. باید در نظر داشت که این تورها تنها در صورتی مطمئن هستند که به درستی نصب و به طور مرتب بازرسی شوند.

حفاظ

دیواره‌ای از جنس فلز، چوب یا پلاستیک است که برای محافظت از کارگران در اطراف مکان‌های مرتفع و باز، مانند سکوها و راهروها نصب می‌شود و جلوی سقوط ناگهانی آن‌ها را می گیرد. نرده‌های حفاظ باید مستحکم، ایمن و با رعایت استانداردها و آیین‌نامه‌های ایمنی ساخته شوند.

هارنس

یکی از ساده‌ترین تجهیزات ایمنی سقوط از ارتفاع است، هارنس ها به کمک لینارد و طناب‌های نجات به سازه‌های یا لایف لاین ها از بدن افراد در هنگام کار در ارتفاع پشتیبانی و نگهداری می‌کند. هارنس ها  داری جنس‌های متفاوت هستند و به گونه‌های متفاوت بر بدن انسان بسته می‌شوند. آنچه در اکثر هارنس ها مشترک است از جنس بند بافته‌شده قوی و مقاوم مانند نایلون یا پلی‌استر هستند.

لینارد

لینارد یکی از تجهیزات ایمنی است که عملکرد آن گره‌خورده با هارنس است. درواقع لینارد تسمه یا طنابی است که هارنس را به یک نقطه ایمن متصل می‌کند تا از سقوط افراد در هنگام کار در ارتفاع جلوگیری کند.

لایف لاین

لایف لاین ها که عموماً سیم بکس یا طناب هستند به‌صورت افقی و یا عمودی در محیط‌ها کار بسته می‌شوند. عملکرد لایف لاین ها به‌گونه‌ای است که بااتصال پیدا کردن به چند تکیه‌گاه خطرات سقوط را کاهش می‌دهند. عموماً هارنس و لینارد بر روی خطوط لایف لاین بسته می‌شوند.

کاربین

کاربین ها یک وسیله اتصال به شکل حلفه فلزی هستند و عملکردی شبیه به گیره دارند. عموماً کاربین ها از آلیاژهای فلزی سبک با مقاومت بسیار بالا تولید می‌شوند. کاربین درواقع به دو طرف لینارد ها متصل می‌گردند تا از یک‌سو لینارد به هارنس و از سوی دیگر به لایف لاین ها متصل شود.

تجهیزات ضد حریق

 آتش سوزی یک خطر جدی برای صنایع و کارخانه‌ها است که می‌تواند خسارات جانی، مالی و زیست محیطی سنگینی را در پی داشته باشد. برای جلوگیری از این خطر و -در صورت وقوع- کنترل آن، لازم است که تجهیزات ایمنی مناسب و کارآمد در دسترس باشد. در بخش بعدی، به بررسی انواع رایج این تجهیزات و کاربردهای آن‌ها خواهیم پرداخت. 

کپسول‌ آتش‌نشانی

ابزار کوچک و قابل حملی است که در مهار کردن آتش‌سوزی‌های کم حجم کاربرد دارد. در انواع مختلف کپسول آتش‌نشانی مواد ضد حریق مختلفی به کار رفته است. در برخی از آن‌ها آب، برخی دیگر کف و در بعضی هم دی اکسید کربن (CO2) یا مواد شیمیایی خشک ذخیره شده است. در این راستا بسته به نوع ماده احتراقی، کپسول‌های آتش‌نشانی مختلفی کاربرد دارد. برای مثال، کپسول کلاس A برای مواد قابل احتراق معمولی، کپسول کلاس B برای مایعات قابل اشتعال و کپسول کلاس C برای مهار آتش ناشی از اتصال الکتریکی مناسب است. این کپسول‌ها باید در جاهای قابل دسترس و در شرایط مناسب نگهداری شوند. همچنین بهتر است تمام افراد حاضر در مجموعه نحوه استفاده صحیح از آن‌ها را یاد بگیرند.

پتوهای آتش نشانی یا پتو نسوز

پتو آتش نشانی از مواد مقاوم در برابر آتش ساخته می‌شود و برای خفه کردن آتش‌سوزی‌های کوچک یا برای محافظت از افراد در برابر شعله مستقیم به کار می‌رود. همچنین از پتوی آتش‌نشانی می‌توان به منظور خاموش کردن آتش روی لباس افراد یا پوشاندن اجسام در حال سوختن استفاده کرد. پتوهای آتش‌نشانی معمولاً در مکان‌هایی با دسترسی آسان قرار می‌گیرند. برای استفاده‌ی صحیح و به موقع الزامی است، نوع و محل نصب آن‌ها بر اساس پروتکل ایمنی تنظیم شده باشد.

سیستم اعلام حریق

این دستگاه قادر است با حس کردن ذرات دود یا کنترل کردن تغییرات دما، علائم آتش را شناسایی و با ایجاد صدای بلند یا نور قوی، کارگران را از وضعیت خطرناک آگاه کند. همچنین بعضی از این سیستم‌ها برای واکنش به موقع، پایگاه‌های آتش‌نشانی و مرکز کنترل ایمنی واحد صنعتی را مطلع و بلافاصله سیستم اطفاء حریق را فعال می‌کنند. 

راهنمای خروج اضطراری

در مواقع بحرانی مانند آتش سوزی ضروری است، فورا علائمی به چشم بخورند که مسیرهای فرار را نشان می‌دهند. این علائم طوری طراحی شده‌اند که حتی در تاریکی یا قطع کامل جریان برق، روشن و قابل دیدن باشند. سیستم‌های روشنایی اضطراری نیز برای کمک به تخلیه ایمن، نور را در مسیرهای فرار تامین می‌کنند. این سیستم‌ها ممکن است از باتری یا علائم خروج شب‌تاب استفاده کنند.

 

جعبه‌ی کمک‌های اولیه

 این جعبه حاوی لوازم ضروری برای ارائه کمک های پزشکی فوری در مواقع حوادث یا موارد اضطراری است. معمولاً در جعبه‌ی کمک‌های اولیه، مواردی چون باند استریل، مواد ضد عفونی کننده، دستکش، ماسک CPR، آتل و سایر موارد ضروری پزشکی قرار می‌گیرد. 

اهمیت و ضرورت استفاده از تجهیزات ایمنی

استفاده از تجهیزات ایمنی باعث کاهش خطرات و حفظ سلامت کارکنان می‌شود. در ادامه از چند جانب اهمیت استفاده از تجهیزات ایمنی را بررسی می‌کنیم.

  1. حفاظت از سلامت فردی:  هدف از طراحی تجهیزات ایمنی، حفاظت از سلامت انسان بوده است. به همین منظور، اولین دستاورد استفاده از تجهیزات ایمنی، حفظ سلامت کارکنان و کارگران است و از بسیاری از آسیب‌های جبران‌ناپذیر جلوگیری می‌کند.
  2. کاهش خسارت و جلوگیری از حوادث غیرمترقبه: بسیاری از تجهیزات ایمنی محیطی، مانند سنسورهای ضد حریق به‌منظور جلوگیری از حوادث طراحی‌شده‌اند تا در  قبل از وقوع حادثه از بسیار آسیب‌ها جلوگیری کنند. همچنین تجهیزات ایمنی فردی مانند ماسک‌های تنفسی، از انتقال و وقوع بسیاری از حوادث جلوگیری می‌کند.
  3. مسئولیت کارفرما و کارگر: در بسیاری از کشورها، قوانین و دستورالعمل‌های متعددی تنظیم می‌شود تا کارفرما موظف شود بهترین تجهیزات ایمنی را برای کارگران خود تهیه کند. این قوانین علاوه بر محافظت از کارگران باعث می‌شود، کارگران در محیط‌های کاری پرخطر، از سلامتی خود اطمینان خاطر داشته باشند و درنتیجه بااحساس امنیت، سبب افزایش راندمان کاری شوند.


خرید بهترین انواع تجهیزات ایمنی از فروشگاه ابزار آلات کولیس

قوانین استفاده از تجهیزات ایمنی 

همانطور که اشاره شد، قوانین متعددی در زمینه های مختلف برای استفاده از تجهیزات ایمنی تنظیم‌شده است. این قوانین در هر کشوری متناسب با صنعت و محیط کاری متنوع است. در ادامه قوانین و مقررات عمومی در خصوص لزوم استفاده از تجهیزات عمومی را بررسی می‌کنیم.

  1. قوانین استاندارد ایمنی: در بسیاری از کشورها، سازمان‌ها و مؤسسات استانداردسازی قوانینی را تدوین کرده‌اند که شامل الزامات ایمنی برای صنایع و فعالیت‌های مختلف است. این قوانین شامل الزاماتی برای استفاده از تجهیزات ایمنی و تست و تأیید صحت آن‌ها می‌شوند. به‌عنوان‌مثال، در بسیاری از صنایع مانند ساختمان، معدن، نفت و گاز، صنعت خودرو و غیره، استانداردهای ایمنی خاصی وجود دارد که باید رعایت شود
  2. قوانین محیط‌زیست: استفاده از تجهیزات ایمنی ممکن است نیازمند رعایت قوانین محیط‌زیست باشد. به‌عنوان‌مثال، در صنایعی که با مواد شیمیایی خطرناک سروکار دارند، قوانینی برای حفاظت از محیط‌زیست و جلوگیری از آلودگی محیطی وجود دارد. این قوانین شامل استفاده از تجهیزات ایمنی مانند ماسک‌های تنفسی، لباس‌های محافظ و روش‌های صحیح دفع و دورریز مواد آلوده است
  3. قوانین حفاظت از کارگران: در بسیاری از کشورها، قوانین حفاظت از کارگران وجود دارد که به‌منظور حفظ سلامت و ایمنی آن‌ها تنظیم‌شده‌اند. این قوانین شامل ایجاد شرایط ایمن در محیط کار، استفاده از تجهیزات ایمنی، آموزش کارگران در مورد راهنمایی‌های ایمنی و ایجاد مکانیزم‌ها و سیستم‌های گزارش دهی در صورت وقوع حوادث است.
  4. قوانین  استفاده از تجهیزات ویژه: در صنایع خاصی مانند صنعت برق، صنعت ساختمان، صنعت نفت و گاز و غیره، قوانین خاصی برای استفاده از تجهیزات ایمنی وجود دارد. این قوانین شامل الزامات ایمنی برای تجهیزات خاص از قبیل لوازم حفاظت فردی، دستگاه‌های اطفاء حریق، سیستم‌های ایمنی برق و سایر تجهیزات مرتبط است. همچنین به‌کارگیری بسیاری از تجهیزات در صنعت‌های مختلف نیازمند رعایت قوانین مخصوص به خود است تا از حوادث احتمالی جلوگیری شود.

جمع‌بندی

بدیهی است که تجهیزات ایمنی صنعتی، به عواملی چون نوع کار، خطرات موجود در محل کار و مفاد آیین‌نامه‌های ایمنی کار شما بستگی دارد. اما نکته‌ی ضروری اهمیت دادن کارفرمایان به ایمنی محیط‌های صنعتی است. توجه شما می‌تواند جان افراد زیادی را نجات دهد یا برعکس، سهل انگاری شما ممکن است جان آدم‌های زیادی را به خطر بیاندازند. هزینه‌ی تامین تجهیزات ایمنی بسیار کمتر از خسارت‌های محتمل در کارهای صنعتی است؛ خسارت‌های که حتی می‌توانند جبران ناپذیر باشند. همچنین با رعایت نکردن موارد لازم در خصوص ایمنی، احتمال دارد کارشناسان بیمه پرداخت غرامت حوادث را تایید نکنند. تامین ایمنی صنعتی، یک معامله‌ی دو سر سود است! لطفاً با دقت و حتی وسواس از ایمنی حداکثری محیط‌های صنعتی اطمینان حاصل کنید.

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: ماشین آلات صنعتی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
10 بازدید 0 لایک

بالابر دستگاهی است که برای جابه‌جایی افراد یا انواع بار ساخته شده است و مدل‌های مختلف مثل برقی و هیدرولیکی دارد. هر...

مشاهده بیشتر
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
17 بازدید 1 لایک

جعبه ابزار محفظه‌ای است که برای نگهداری و دسته‌بندی تجهیزات مختلف در منازل، کارگاه‌ها و صنایع مختلف طراحی شده است....

مشاهده بیشتر
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
21 بازدید 3 لایک

مته یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت و کارهای فنی است که برای سوراخ‌کاری انواع مواد مانند چوب، فلز، پلاستیک و مصالح...

مشاهده بیشتر
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
26 بازدید 0 لایک

بدون تردید همه ما تاکنون با انواع جرثقیل دستی در پروژه‌های ساختمانی یا محیط‌های کاری مختلف سروکار داشته‌ایم و تا حدی...

مشاهده بیشتر
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
278 بازدید 3 لایک

تسمه کولر آبی یکی از اجزای مهمی است که سلامت و کارکرد درست آن، تعیین‌کننده عملکرد کلی این وسیله سرمایشی است. تعمیر و...

مشاهده بیشتر