بررسی جامع کلاه ایمنی برق کاران
یکی از تجهیزات ایمنی فردی در هنگام کار با برق، کلاه ایمنی عایق برق است. این ابزار ایمنی با ساختار منحصربهفرد خود میتواند از سر انسان در محیطهای با ولتاژ بالا و پایین محافظت کند. در این مقاله تلاش داریم کلاه ایمنی برقکاران را بهصورت جامع بررسی کنیم. آنچه در این مقاله میخوانید:
- کلاه ایمنی برقکاران چیست؟
- ویژگیهای کلاه ایمنی برقکاران
- اجزاء کلاه ایمنی برقکاران
- استانداردهای کلاه ایمنی برقکاران
- نکات مراقبتی کلاه ایمنی در کار با برق
کلاه ایمنی برقکاران چیست؟
کلاه ایمنی برقکاران که در دسته تجهیزات ایمنی فردی PEE قرار میگیرد، ابزار ایمنی است که از سر افراد در برابر جریانهای الکتریسیته محافظت میکند. کلاه ایمنی برقکاران که عموماً دارای رنگ زرد است با دیگر کلاههای ایمنی دیگر تفاوتهای ویژهای دارد. این ابزار ایمنی با فنّاوری پیچیدهتر و ویژگیهای بیشتری نسبت به دیگر کلاهها طراحی و ساخته میشود تا بتواند در برابر ولتاژهای برقی مقاومت کافی داشته باشد.
بیشتر بخوانید:معرفی جامع انواع کلاه ایمنی
ویژگیهای کلاه ایمنی برقکاران
- به دلیل استفاده طولانیمدت از کلاه ایمنی عایق برق، وزن آن از 400 گرم است. تا افراد بدون خستگیهای سر و گردن بتوانند فعالیت خود را ادامه دهند.
- آتشسوزی یکی از خطراتی است که در هنگام کار کردن با الکتریسیته امکان وقوع دارد. به همین دلیل کلاههای ایمنی برقکاران باید ضد حریق باشد و بهراحتی ذوب نشود و گرما را به سر کارکنان منتقل نکند.
- کلاه ایمنی برقکاران باید تماماً از جنس پلاستیک مقاوم باشد. همچنین نباید در آن هیچ قطعهی فلزی به کار رفته باشد.
- یکی از کلاسبندیهای رایج کلاه ایمنی بر اساس مقاومت آنها در برابر ولتاژ برق است. کلاههای ایمنی برقکاران در دسته B یا E قرار میگیرند و میتوانند از سر کارکنان در برابر ولتاژ بسیار بالا محافظت کند.
اجزای کلاه ایمنی برقکاران
اجزای سازنده کلاه ایمنی برقکاران باعث ویژگیهای منحصربهفرد این ابزار میشود. کلاه ایمنی برقکاران مانند دیگر کلاههای ایمنی دارای اجزای مشابه است، با این تفاوت که فنّاوری ساخت هرکدام متفاوت است. بهصورت کلی تمام مواد بهکاررفته در کلاه ایمنی برقکاران از جنس پلیپروپیلن، پلیاتیلن، پلی کربنات و پلی استایرن است که دارای مقاومت بسیاری بالایی در برابر جریان الکتریکی است. همچنین توانایی جذب ضربات را دارد و از وزن بسیار پایینی برخوردار است.
کلاه یا سرپوش
کلاه یا سرپوش که به اسم پوسته داخلی نیز شناخته میشود متناسب با سر انسان است و دارای طراحی ارگونومیک است. این قسمت از کلاه نارسانای برق است و شکلی شبیه به نیمکره دارد.
پوسته خارجی
پوسته خارجی کلاههای ایمنی برقکاران عموما از جنس پلاستیک فشرده ABS است که بهراحتی شکسته نمیشود و قابلیت جذب ضربه را دارد.
لبه جلویی
لبه جلویی در کلاه ایمنی وظیفه محافظت از پیشانی و صورت رادارند و میتوانند از برخورد اجسام بهصورت جلوگیری کند. این قسمت در تمام کلاههای ایمنی یکسان است و متصل با پوسته خارجی است.
تعلیق ساز
در داخل کلاههای ایمنی برقکاران بندها و تسمههای تعبیه میشود که از چسبیدن کامل کلاه به سر انسان جلوگیری میکند. بندها و تسمههای تعلیق ساز نارسانا هستند و از انتقال جریان الکتریکی به سر انسان جلوگیری میکند.
نوار پشت گردن
این نوار بهمنظور فیکس نگهداشتن کلاه بر سر انسان طراحیشده است و وظیفه محافظت از گردن را نیز به عهده دارد. نوار پشت گردن کلاه برقکاران برای کاهش خطرات برقگرفتگی، وظیفه عرقگیری را به عهده دارد تا از خیس شدن سر انسان جلوگیری کند.
ناودانی
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد کلاه ایمنی، طراحیهای ناودانیهای بر روی پوسته خارجی است تا در هنگام بارندگی، جریان آب را به بیرون از کلاه هدایت کند و احتمال برقگرفتگی را کاهش دهد.
عرقگیر
در قسمت جلوی کلاه ایمنی برقکاران پارچههای قابل تعویض تعبیهشده است تا کارکنان با راحتی هرچه بیشتر کار کنند و از خیس شدن صورت آنها جلوگیری شود.
تقسیمکننده فشار کلاه ایمنی برق کاران
یکی از مهمترین قطعههای بهکاررفته در کلاه ایمنی برقکاران است. این قطعه سبب میشود تا ضربه وارده به کلاه در همه بندها بهصورت مساوی تقسیم شود. تقسیمکننده فشارقوی کلاه ایمنی نباید رسانایی جریان الکتریکی باشد و باید از مقاومت بسیار بالایی در برابر ولتاژ برق برخوردار باشد.
بیشتر بخوانید: کلاه ایمنی چیست؟ و ضرورت استفاده از آن
استانداردهای کلاه ایمنی برقکاران
کلاههای ایمنی عایق برق با توجه به اجزای بهکاررفته و نوع طراحی باید دارای استانداردهای ویژه باشند تا در برابر جریان الکتریکی عایق مناسبی باشند. این استانداردها عبارتاند از :
- استاندارد EN 397: کلاه ایمنی باید از تمام تستهای مربوط به سقوط اجسام عبور کرده باشد تا دارای این استاندارد باشد. در تستهای این استاندارد کلاه از ارتفاع یک متر به زمین پرتاب میشود و سپس عملکرد کلاه سنجیده میشود.
- استاندارد EN 50365: این استاندارد بهمنظور سنجش مقاومت کلاه در برابر جریانهای الکتریکی ولتاژ پایین داده میشود. در این استاندارد کلاه برای مدت 10 دقیقه در برابر جریان 1000 ولت قرار میگیرد و نباید جریان بیشتر از 1 میلیآمپر را خود عبور داده باشد.
- استاندارد ASTM F 217: این استاندارد مشخصکننده مقاومت کلاه در برابر جریانهای فشارقوی است. در این استاندارد کلاه به مدت یک دقیقه، در برابر جریان برق 2000 ولت قرار میگیرد و نباید جریانی بیشتر از 1 میلیآمپر را از خود عبور دهد.
نکات مراقبتی کلاه ایمنی در کار با برق
اولین نکته که در هنگام نگهداری کلاه ایمنی باید به آن توجه کرد، متصل بودن پوسته داخلی و خارجی کلاه است. همچنین توجه داشته باشید کلاه بهصورت دقیق بر روی سر تنظیمشده باشد. اندازههای استاندارد کلاه ایمنی به شرح زیر است:
- برای دور سر با اندازه ۵۵ سانتیمتر سایز کوچک
- برای دور سر با اندازه ۵۵ تا ۹۵ سانتیمتر سایز متوسط
- برای دور سر بزرگتر از ۹۵ سانتیمتر سایز بزرگ
کلاه ایمنی برقکاران باید با شویندههای ویژه، تمیز و ضدعفونی شود تا عملکرد خود را از دست ندهند و از نفوذ آب و مواد شیمیایی به داخل کلاه جلوگیری شود. کلاه ایمنی برقکاران نباید در معرض نور مستقیم خورشید و حرارت نگهداری شود. همچنین اگر کلاه ایمنی دچار شکستی شود یا آسیب ببیند با سریع تعویض گردد.
نتیجهگیری
کلاه ایمنی برقکاری یکی از تجهیزات ایمنی فردی است که مقاومت بالایی در برابر ضربه و جریان الکتریکی دارد. این کلاه ایمنی در کلاس E یا B قرار میگیرد و عموماً به رنگ زرد است. کلاههای ایمنی برقکاران از قطعات مختلف عایق الکتریکی ساخته شدهاند و داری ویژگی منحصربهفردی نسبت به دیگر کلاهها هستند تا دارای استانداردهای EN 397, EN 50365, ASTM F 217 باشند.
برای خرید اینترنتی انواع کلاه ایمنی برقکاران دارای استاندارد و کیفیت عالی به همراه قیمت مناسب، میتوانید به فروشگاه اینترنتی تجهیزات و ابزارآلات صنعتی کولیس مراجعه نمایید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید.