معرفی جامع انواع کلاه ایمنی

1399 بازدید 2 لایک
 

نگاهی به کلاه ایمنی

کلاه ایمنی یکی از مهم‌ترین ابزارهای ایمنی فردی است که از سر و بدن انسان مراقبت می‌کند. این ابزار ایمنی کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. این ابزار از آلیاژهای متفاوتی ساخته می‌شوند که هرکدام در محیط‌های کاری مخصوص به خود کاربرد دارند. عموماً آلیاژهای به‌کاررفته در کلاه‌های ایمنی از مقاومت بالایی برخوردار هستند تا بتواند ضربات و نیروهای واردشده را جذب کنند و از واردشده آسیب به سر انسان جلوگیری کنند. همچنین اکثر این آلیاژها عایق آب هستند و نفوذ آب به سر انسان جلوگیری می‌کنند.

کلاه‌های ایمنی بر اساس آلیاژ ساخته‌شده، عایق بودن در برابر الکتریسیته و کاربری دارای انواع مختلفی است که می‌توانید بر اساس نیاز خود آن را در فروشگاه آنلاین ابزارآلات کولیس تهیه نمایید. در این مقاله تلاش داریم بررسی جامعی از انواع کلاه ایمنی صورت دهیم.

انواع کلاه ایمنی بر اساس آلیاژ

کلاه ایمنی پلی‌اتیلن

کلاه ایمنی پلی‌اتیلن که با نام HDPE  نیز شناخته می‌شود از آلیاژ پلی‌اتیلن که یک ماده بسیار مقاوم و با چگالی بسیار بالا است ساخته‌شده است. این کلاه از مقاومت بسیار بالایی در برابر فشار و ضربه برخوردار است. همچنین آلیاژ پلی‌اتیلن سبب شده است تا این کلاه ایمنی از عایق خوبی در برابر جریان الکتریکی باشد. یکی از عیوب این کلاه ایمنی وزن سنگین آن است.

کلاه ایمنی پلی‌اتیلن، عموماً دارای رنگ زرد هستند و در مشاغل مختلفی به‌خصوص ساختمان‌سازی کاربرد بسیاری دارند. 

انواع کلاه ایمنی براساس آلیاژ ساخت

کلاه ایمنی پلیمر

کلاه ایمنی پلیمر  درواقع مدل‌های پیشرفته‌تر مدل پلی‌اتیلن هستند که از مواد پلیمری یا ABS ساخته می‌شوند و عموماً دارای رنگ سفید و زرد  هستند. آلیاژ پلیمر، نسبت به آلیاژ پلی‌اتیلن دارای وزن کمتر و مقاومت بالاتری در برابر حرارت است. همچنین این مدل کلاه‌ها از مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی برخوردار است. 

وزن سبک کلاه پلیمر، این ابزار ایمنی را مناسب برای کارهای طولانی‌مدت می‌کند تا علاوه بر حفاظت از سر و بدن انسان، از آرتروز گردن کاربران جلوگیری کند. این ویژگی‌ها سبب می‌شود کلاه ایمنی پلیمر کاربرد گسترده‌ای در محیط‌های صنعتی داشته باشد.

 کلاه ایمنی آلومینیومی

آلیاژ آلومینیوم دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه و گرما است. کلاه‌های ایمنی که از این آلیاژ درست‌شده‌اند از کیفیت بالا و وزن کمی برخوردار هستند اما عایق مناسبی برای برق نیستند. این مدل کلاه‌ها کاربرد گسترده‌ای در صنایع کاغذ و فولاد دارند تا علاوه بر استفاده طولانی‌مدت از سر انسان در برابر برخورد ضربات محافظت کند.

 کلاه ایمنی فایبرگلاس

کلاه ایمنی فایبرگلاس دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت است و می‌تواند در محیط‌های با اختلاف دما 2000 درجه مقاومت کند. به همین دلیل این کلاه ایمنی کاربرد گسترده‌ای در عملیات اطفای حریق دارد. اما یکی از ایرادهای کلاه ایمنی وزن بالای آن است که استفاده از آن را برای طولانی‌مدت دشوار می‌کند. هرچند که ساختار و بندهای به‌کاررفته در این کلاه باعث می‌شود تا فشار کمتری به سر کاربران وارد کند. 

کلاه‌های ایمنی فایبرگلاس عموماً دارای رنگ قرمز هستند و کاربرد اصلی آن‌ها برای آتش‌نشان‌ها است که همواره در محیط‌های پرخطر که امکان آتش‌سوزی است حضور دارند.

کلاه ایمنی پلی کربنات

پلی کربنات‌ها به دلیل مقاومت بالا از آلیاژهای حائز اهمیت در ساخت تجهیزات ایمنی است. کلاه ایمنی پلی کربنات، یکی از کلاه‌های ایمنی است که از مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی برخوردار است. عموماً آلیاژ پلی کربنات در ساختار داخلی کلاه‌های ایمنی به کار می‌رود. به همین دلیل این کلاه از درون دارای مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب است و از بیرون بالایی در برابر گرما دارد.

کلاه‌های پلی کربنات کاربرد گسترده‌ای در صنایع شیمیایی دارد. این کلاه محافظ خوبی در برابر تماس سموم و مواد شیمیایی آسیب زنده به پوست انسان است.

کلاس‌بندی کلاه‌های ایمنی بر اساس عایق‌بندی بر اساس الکتریسیته

کلاس‌های کلاه ایمنی بر اساس میزان ضخامت  و میزان مقاومت در برابر جریان الکتریکی  به کلاس‌های مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند. این دسته‌بندی بر اساس استاندارد89.   ANSI Z صورت می‌گیرد که نشان‌دهنده میزان مقاومت فرکانس جریان برق است.

کلاس های کلاه ایمنی

کلاه های ایمنی کلاس A یا کلاس G

کلاه‌های ایمنی  کلاس A بیشترین کاربرد در کلاس‌های دیگر دارد. این کلاه‌های مناسب برای محیط‌های کاری هستند که ولتاژ برق پایینی دارند و می‌توانند در برابر جریان‌های برقی تا 2200 ولت مقاومت کنند و می‌توانند  فرکانس ۶۰ هرتز و تا ۳ میلی‌آمپر تحمل کنند. بیشترین کاربرد کلاه‌های ایمنی  این دسته در صنایعی مانند معدن، چوب‌بری، ساختمان‌سازی و ... است.

کاه های ایمنی کلاس B یا کلاس E

کلاه‌های ایمنی کلاس B مناسب برای مشاغلی هستند که با جریان برق بالا سرکار دارند. کلاه‌های کلاس B  یا E می‌توانند تا 20000 ولت در برابر جریان‌های برقی مقاومت کنند و فرکانس ۶۰ هرتز و تا ۹ میلی‌آمپر جریان برق را تحمل کنند. بیشترین کاربرد این کلاه‌ها در صنایع الکتریکی و برق‌کشی و مواجه با برق فشارقوی است.

کلاه های ایمنی کلاس C

کلاه‌های ایمنی کلاس C از آلیاژ آلومینیوم ساخته‌شده‌اند و دارای وزن پایین‌تری نسبت به دیگر کلاه‌ها هستند. این کلاه‌ها از مقاوم بسیار بالایی در برابر ضربه‌ها هستند. اما به‌راحتی جریان الکتریکی از آن‌ها عبور می‌کند. درنتیجه کلاه‌های ایمنی این دسته مناسب برای حرفه‌های الکتریکی نیست و مناسب برای فعالیت‌های ویژه‌ای مانند ساختمان‌سازی، پالایشگاه‌ها، کارخانه‌های تولیدی و.... که امکان برخورد اشیاء سنگین به سر زیاد است.

انواع کلاه ایمنی بر اساس رنگ 

یکی دیگر از مؤلفه‌های شناخت انواع کلاه ایمنی رنگ آن‌ها است که هرکدام نشانه مخصوص برای شناخت کاربری  آن کلاه است.

انواع کلاه ایمنی براساس رنگ

کلاه ایمنی قهوه‌ای

این کلاه مناسب برای جوشکاران و کارگرانی است که در محیط‌های با حرارت بالا کار می‌کنند.

کلاه ایمنی زرد

این کلاه یکی از پرکاربردترین کلاه‌های ایمنی است که بیشتر در پروژه‌های عمرانی کاربرد دارد. همچنین رنگ زرد نشان می‌دهند، نیروی اصلی کار و کارگران است.

کلاه ایمنی رنگ سبز

این کلاه مخصوص کارکنان خدمات فنی و مسئولین ایمنی است 

کلاه ایمنی رنگ آبی

این کلاه نشان‌دهنده اپراتورهای فنی در یک محیط کاری است و کسانی که کلاه آبی بر سر دارند عموماً کارکنان بخش تعمیرات، تکنسین‌های برق و نجاران هستند.

کلاه ایمنی قرمز

این رنگ مخصوص آتش‌نشان‌ها است و برای حرفه‌های به کار می‌رود که با اطفاء حریق سروکار دارند.

کلاه ایمنی رنگ سفید

کلاه‌های رنگ سفید نشان‌دهنده، کارکنان و مهندسین سطح بالای یک پروژه است. رعایت این رنگ‌بندی عموماً در پروژه‌های ساختمانی رعایت می‌شود. بااین‌حال رنگ سفید برای مهندسین، مدیران و سرپرستان یک پروژه است.

کلاه ایمنی رنگ خاکستری

این کلاه برای میهمانان و بازدیدکنندگان و پیمانکاران یک پروژه در نظر گرفته می‌شود و در کارگاه‌های بزرگ و خاص عمرانی وجود دارد.

انواع کلاه ایمنی بر اساس کاربرد

کاربردهای کلاه ایمنی از موارد مهم در دسته‌بندی کلاه‌ها است. این دسته‌بندی درواقع دسته‌بندی‌های بالا را شمال می‌شود و  کلاه‌های ایمنی هر حرفه دارای طراحی و ساختار مخصوص به خود هستند که از کلاس، آلیاژ و رنگ مشخص برخوردار هستند.

کلاه مهندسی

کلاه‌های ایمنی مهندسی از آلیاژ پلیمر یا ABS   تولید می‌شوند و دارای دو مدل، لبه‌دار و بدون لبه هستند. این کلاه‌ها از قیمت پایین‌تری نسبت به دیگر کلاه‌ها برخوردار هستند. رنگ کلاه‌های ایمنی مهندسی سبز و سفید است و بیشترین کاربرد را در صنایع ساخت‌وساز دارند.

کلاه آتش‌نشانی

کلاه‌های ایمنی آتش‌نشانی که از فایبرگلاس عموماً ساخته می‌شوند از مقاومت بسیاری بالایی نسبت به حرارت برخوردار هستند. همچنین در طراحی این کلاه عموماً از یک محافظ یا شیلدهای تلقی برای مواجه کمتر حرارت با صورت استفاده می‌شود و بسیاری از این مدل کلاه‌ها علاوه بر سر از گردن و گوش‌ها نیز محافظت می‌کند. این کلاه در رنگ‌های قرمز و نارنجی تولید می‌شوند. کلاه‌های آتش‌نشانی عموماً دارای سیستم تهویه مناسب هستند تا دمای بدن آتش‌نشان‌ها را به‌خوبی کنترل کنند.

کلاه ایمنی آتش نشانی

کلاه جوشکاری

کلاه‌های جوشکاری به‌گونه‌ای تولید می‌شوند که از سروصورت به‌صورت هم‌زمان استفاده می‌شود. کلاه‌های ایمنی جوشکاری به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که از تمامی صورت در مقابل پرتاب براده‌های گداخته محافظت کند. همچنین در ساختار کلاه جوشکاری از شیشه مخصوص برای محافظت از چشم استفاده می‌شود. تا از برق‌زدگی چشمان کاربران استفاده کند. می‌توان با توجه به نوع شیشه، کلاه جوشکاری را به دودسته. ساده و اتوماتیک تقسیم‌بندی کرد. عموماً این کلاه‌ها به رنگ قهوه‌ای هستند.

کلاه ایمنی در ارتفاع

کلاه‌های ایمنی کار در ارتفاع دارای طراحی بدون لبه هستند تا کاربران دید کافی در محیط‌های کاری داشته باشند. در ساختار این کلاه‌ها از یک‌بند چرمی استفاده شد است که زیر چانه کاربران بسته می‌شود تا کلاه به‌صورت کامل بر روی صورت فیکس شود. این کلاه‌ها از جنس پلیمر هستند تا از وزن کمی برخوردار باشند.

کلاه ایمنی نقاب‌دار

این کلاه ایمنی که کلاه اسپرت نیز معروف است. ظاهری شبیه به کلاه‌های آفتابی دارد به همین به‌عنوان کلاه نقاب‌دار نیز شناخته می‌شود. این مدل کلاه از الیاف کتان و پارچه، همراه با عایق‌های ابری ساخته می‌شود و مقاومت کمی در برابر ضربات دارد. کاربرد اصلی این کلاه در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی است.

کلاه ایمنی کارگری

کلاه ایمنی کارگری شناخته شده ترین مدل کلاه ایمنی است. این کلاه از جنس پلیمر است و دارای رنگ زرد است. کلاه های ایمنی کارگری عموما در کلاس C قرار می‌گیرند. بیشترین کاربرد این کلاه ها در صنعت ساخت و ساز و پروسه های ساختمان سازی است.

کلاه ایمنی کارگری

نگاه جامع به انواع کلاه های ایمنی 

کاربردکلاس جنسرنگ
کلاه مهندسیA یا Gپلیمرسبز و سفید
کلاه جوشکاری B یا Eفایبرگلاسقهوه ای
کلاه آتشنشانیA یا Gفایبرگلاسقرمز
کلاه نقاب دارCالیاف یا پلیمر-
کلاه ایمنی در ارتفاعB یا Eپلیمر یا پلی اتیلنسفید و آبی
کلاه ایمنی کارگریCپلیمرزرد

نتیجه‌گیری 

یکی از تجهیزات ایمنی بسیار کاربردی و حائز اهمیت کلاه ایمنی است. این ابزار ایمنی فردی دارای دسته‌بندی‌های مختلفی است. اولین دسته‌بندی این کلاه‌ها بر اساس آلیاژ به‌کاررفته در ساخت آن‌ها صورت می‌گیرد. مهم‌ترین آلیاژها عبارت‌اند از:

  1. پلی‌اتیلن
  2. پلیمر یا ABS
  3. پلی کربنات
  4. آلومینیوم 
  5. فایبرگلاس 

همچنین دسته‌بندی دیگر کلاه‌های ایمنی بر اساس، استاندارد ANSI و میزان مقاومت کلاه در برابر جریان الکتریکی صورت می‌گیرد و به سه کلاس کلی تقسیم‌بندی می‌شود.

  1. کلاه‌های ایمنی کلاس A  یا G
  2. کلاه‌های ایمنی کلاس B یا E
  3. کلاه‌های ایمنی کلاس C

  از موارد دیگری که در دسته‌بندی انواع کلاه ایمنی به آن می‌توان اشاره کرد رنگ‌بندی کلاه‌ها است که به حرفه افراد و محیط‌های قابل‌استفاده اشاره دارد و در پایان مهم‌ترین دسته‌بندی کلاه‌های که تمامی موارد بالا را می‌تواند شامل شود، بر اساس کاربری کلاه ایمنی است.

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: فنی مهندسی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
10 بازدید 0 لایک

بالابر دستگاهی است که برای جابه‌جایی افراد یا انواع بار ساخته شده است و مدل‌های مختلف مثل برقی و هیدرولیکی دارد. هر...

مشاهده بیشتر
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
17 بازدید 1 لایک

جعبه ابزار محفظه‌ای است که برای نگهداری و دسته‌بندی تجهیزات مختلف در منازل، کارگاه‌ها و صنایع مختلف طراحی شده است....

مشاهده بیشتر
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
21 بازدید 3 لایک

مته یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت و کارهای فنی است که برای سوراخ‌کاری انواع مواد مانند چوب، فلز، پلاستیک و مصالح...

مشاهده بیشتر
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
26 بازدید 0 لایک

بدون تردید همه ما تاکنون با انواع جرثقیل دستی در پروژه‌های ساختمانی یا محیط‌های کاری مختلف سروکار داشته‌ایم و تا حدی...

مشاهده بیشتر
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
278 بازدید 3 لایک

تسمه کولر آبی یکی از اجزای مهمی است که سلامت و کارکرد درست آن، تعیین‌کننده عملکرد کلی این وسیله سرمایشی است. تعمیر و...

مشاهده بیشتر