معرفی جامع ابزار آلات آهنگری
معرفی جامع ابزار آلات آهنگری
یکی از قدیمی ترین حرفهها در صنعت فلز، آهنگری است. آهنگری حرفه تغییر شکل فلزات و ساخت ابزارهای فلزی است. امروزه ابزارها طراحی شده اند تا انجام عملیات آهنگری را آسان سازد. ابزاری که هرکدام کارکرد و کارایی خاص خود را در پروسههای آهنگری دارند. این ابزار به آهنگران کمک میکند تا به صرفه جویی در هزینه و زمان پروژههای خود را به بهترین نحو انجام دهند.
آهنگری چیست؟
آهنگری حرفه کار با فلزات، به ویژه آهن و فولاد است. آهنگری با فرآوری فلزات، اشیا ، ابزارها و ساختارهای مختلف فلزی را تولید میکند. آهنگری با تغییر شکل و فرم دادن فلزها ساختارهای مختلف را تولید میکند. در آهنگری عملیاتی مانند، خم کردن، برش دادن، جوش کاری، پرداخت و تراشکاری قطعات فلزی انجام میشود. این حرفه علاوه بر ساخت قطعات فلزی در تعمیر و بازسازی قطعات فزی نقش مهمی دارند.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، روشهای مکانیکی و صنعتی نیز در آهنگری استفاده میشود، اما مهارتهای سنتی و دستی همچنان در این حرفه ارزشمند هستند و برخی از آهنگران به صورت دستی و با استفاده از ابزارهای سنتی و آهنگری سنتی کار میکنند.
امروزه، حرفه آهنگری در صنایع مختلفی مانند ساخت و ساز، خودروسازی، صنایع فلزی، تجهیزات صنعتی و ساختمان سازی استفاده میشود. این حرفه علاوه بر مهارتها و دانشهای فنی حرفه آهنگری نیازمند ابزار آلات تخصصی است تا فرآیندهای آهنگری به بهترین نحو و بالاترین عملکرد صورت بگیرد.
ابزار آلات آهنگری
کوره آهنگری
کوره آهنگری اولین ابزار حیاتی در کارگاههای آهنگری است. این ابزار فلزات را تا دما مشخص حرارت میدهد تا فلزات از شکل سخت خود خارج شوند و آماده فرم پذیری شوند. در واقع کورههای آهنگری نقش مهمی در عملیات فورجینگ(شکل دهی، تغییر فرم و فشرده سازی فلزات) حرفههای آهنگری دارند
در کورههای آهنگری معمولا یک هوا کش دودکش تعبیه شده است و سطل آب سردی به منظور خنک سازی قطعات فلزی در جلوی آن قرار دارد. رایج ترین سوخت کورههای آهنگری ذغال سنگ است.
چکش و پتک آهنگری
چکشها و پتکها ابزاری هستند که قدرت آهنگران را افزایش میدهند. برای تغییر شکل فلزات باید به آنها ضربههای محکمی وارد شود به همین دلیل این ابزارهای دستی از آهنگران جدا نشدنی هستند. چکشها از پتکها سبک تر هستند و وزنی حدود دو کیلو گرم دارند و مناسب برای کارهای ظریفتر هستند که به سرعت بالا و نیروی کمتر نیاز است.
پتک وزن بالاتری از چکشها دارند و نیروی که به فلزات وارد میکند بسیار زیاد است. چکشها و پتک در شکلها گوناگون تولید میشوند که هرکدام کارکرد مخصوص به خود را دارند. مانند چکش و پتک آهنگری سر تیز، چکش و پتک آهنگری دو سر و چکش و پتک آهنگری چکشی و...
سندان
سندان یکی از ابزارهای ساده اما بسیار کاربردی و ضروری در کارگاههای آهنگری است. سندان پایهای است که فلزات آهنگری بر روی آنها قرار میگیرد تا آهنگران بتوانند ضربات خود را بر روی فلزات با دقت و کنترل بیشتری وارد کنند. جنس سندانها از چدن و فولاد است و دارای مقاومت بسیار بالایی است تا بتوانند ضربات سنگین آهنگران را تحمل کند. در واقع سندان یک میز کار است که دارای اشکال متفاوتی است برخی از سندانها دارای سطوح مربعی و گرد در ابعاد مختلف هستند. لبههای سندانها عموما جمع شده و مانند دماغه است. سندانها امروزه به صورت یک طرف دماغه یا دو دوطرف دماغه وجود دارند.
انبر
یکی دیگر از ابزارهای کاربردی در کارگاههای آهنگری انبر است. این ابزار برای جابهجایی قطعات فلزی داغ شده طراحی شده است. انبرها دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام شکل و اندازههای مختلفی دارد. مانند انبر دم بسته، انبر دم باز، انبر دم گرد، انبر گاز انبری، انبر دم جناغی، انبر دم چهارگوش انبر فرفورژه و انبر همه کاره...
مغار یا اسکنه
یکی دیگر از ابزارهای ساده در حرفه آهنگری مغار یا اسکنه است مغار یا اسکنه ابزاری است که آهنگران از آن برای تزیئن و کنده کاری فلزات در کارگاههای آهنگری استفاده میکنند. این ابزار عموما داری نوکی تیز و انتهای پهن است تا ضربات چکش را تحمل کنند و نیروی دقیقی به فلز وارد کند.
گیره
یکی از قسمتهای مهم در پروسه آهنگری، ثابت نگه داشتن قطعات فلزی برای انجام عملیاتهای مانند فرم دهی و برش و کندکاری قطعات است. گیره ابزاری است که به این منظور طراحی شده است. گیرهها مدلها ثابت و متحرک دارند که هرکدام ابعاد و اندازههای مختلف دارد. شما با کمک گیره قطعه کار را فیکس میکنید تا علاوه بر راحت سازی انجام عملیات آهنگری، ایمنی کار را افزایش دهید و از احتمال وارد شدن ضربات چکش و پتک به دست جلوگیری کنید.
منگنه یا دریفت آهنگری
منگه یا دریفت آهنگری ابزار ساده است به منظور ایجاد سوراخهای بزرگ بر روی قطعات فلزی است. منگههای آهنگری در دو مدل ساده و دسته دار تولید میشوند منگنه ساده یک میله مخروطی شکل است و دارای یک سر تیز و باریک است و سر دیگر آن بزرگ تر و پهن تر است برای وارد شدن ضربات چکش، منگههای دسته داری مانند منگنه ساده هستند اما یک دسته عمودی شکل بر روی آن نصب شده است تا امنیت کار را در هنگام سوراخ کاری افزایش دهد.
برس سیمی آهنگری
برس سیمی آهنگری یک ابزار ساده به منظور پرداخت کردن و تمیز کردن سطوح فلزی است. این برس ها دارای ابعاد و اندازههای مختلف هستند، قسمت برس از مجموع سیمهای مقاوم تشکیل شده است و دسته آنها پلاستیکی یا چوبی است.
قالب شکل دهی
یکی از وسایل مورد نیاز در کارگاههای آهنگری قالبهای شکل دهی است. بعد از ذوب فلزات و تبدیل آن به مایعات براساس قطعههای سفارشی، قالبهای انها تولید میشود، ماده ذوب شده فلز درون این قالبها ریخته میشود تا بعد از سرد سازی قطعه فلزی مورد نظر تولید شود.
پروفیل بر آهنگری
امروزه با پیشرفت تکنولوژی ابزارهای برقی به کمک آهنگران آماده است تا انجام عملیات آهنگری را ساده تر کند. یکی از این ابزارها پروفیل برهای آهنگری است. یک ابزار از یک صفحه آهن بر قوی، یک گیره و اهرم تاشو درست شده است تا به راحتی قطعات فلزی را برش دهد و آنها را به قطعات کوچکتر تبدیل کند. از این ابزار همچنین میتوان برای فارسی بر کردن و برش 45 درجه قطعات فلزی استفاده کرد.
دستگاه فرز و مینی فرز
یکی از بخشهای مهم پروسههای آهنگری برش و پرداخت فلزات است. امروز دستگاههای فرزی این عملیات را ساده کردهاند، دستگاههای فرز آهنگری با صفحات برش و ساب مختلف میتوانند آلیاژهای مختلف فلزات را پرداخت و برش دهند. همچنین امروزه با گسترش حرفه صنعتی دستگاه فرز صنعتی و فرز cnc باعث شده اند تا قطعات فلزی به بهترین نحو و کمترین دخالت انسان عملیات فرز کاری را انجام میدهد.
جمع بندی
حرفه آهنگری یکی از مهترین و قدیمی ترین حرفهها در طول تاریخ بشریت است. امروزه کارگاههای آهنگری با به تجهیزات و ابزار آلات تخصصی تجهیز شوند تا بتوان کارها را به بهترین نحو ممکن انجام بپذیرد. از ابتدایی ترین ابزارها مانند کورهها و سندان و چکش و پتک تا ابزارهای پیشرفته آهنگری مانند دستگاههای فرز، پروفیل بر و دریل به گونه ای طراحی شده اند تا عملیات آهنگری به بهترین شکل انجام گیرد و قطعات فلزی با بالاترین استانداردها تولید شود.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید.