دریل ستونی چیست؟ مقاله کولیس

360 بازدید 0 لایک
 

یکی از مهم‌ترین ابزارآلات برقی، دریل است. دریل‌ها انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای ساختار ویژه خود هستند. همچنین از کارایی و عملکرد ویژه‌ای بر اساس طراحی خود بهره‌مندند. یکی از مدل‌های محبوب دریل در بین صنعتگران و تعمیرکاران دریل‌ ستونی است. این مدل همانند دریل‌های دیگر برای سوراخ کردن آلیاژهای مختلف استفاده می‌شود با این تفاوت مهم که از دقت و قدرت بسیار بالاتری برخوردار است و انرژی کمتری را مصرف می‌کند.

دریل ستونی چیست؟

دریل ستونی برخلاف دیگر مدل‌های دریل قابلیت جابه‌جایی ندارد. وجه تمایز آن با دیگر دریل‌ها درهمین مسئله است. عموماً دریل‌های ستونی دارای یک میز ستونی بوده و به‌صورت عمودی بر روی میز کار نصب می‌شوند. مدل ستونی نیز مانند دریل‌های معمولی قابلیت تعویض مته را دارند تا بتوانند هر آلیاژی با هر درجه از سختی در قطرهای مختلف سوراخ‌کاری کنند.

اندازه و ابعاد این نوع از دیگر دریل‌ها بزرگ‌تر است. طراحی این ابزار به‌گونه‌ای است که بتوان با آن سوراخ‌ کاری‌های بسیاری دقیقی را با کمترین قدرت انجام داد. طراحی حرکت عمودی دریل با کمک یک اهرمی به دریل‌های ستونی قدرت بسیار داده است و مشکل ثابت بدون و عدم لرزش کاربر را برطرف کرده است. به همین دلیل دو ویژگی بسیار مهم دریل عمودی قدرت و دقت آن است.

مدل های ستونی دارای اندازه‌های بزرگ و وزن زیادی هستند. به همین دلیل این ابزار مناسب برای کارهای خانگی و سوراخ‌کاری‌های محدود نیست. این دریل های مناسب برای کارگاه نجاری، تعمیرگاه‌ها، تراشکاری‌ها و... مناسب هستند که باید به‌صورت مداوم سوراخ‌کاری‌های یکسان و دقیق انجام دهد و یکی از تجهیزات صنعتی است که باید در کارگاه نصب شود و نیاز به جابه‌جایی ندارد.

دریل ستونی برای سوراخ کاری

کاربرد دریل ستونی

این دستگاه مناسب برای صنایع و صنعت‌هایی است که نیاز به سوراخ‌کاری دقیق و پرسرعتی دارند. ازجمله مهم‌ترین صنایعی که این نوع دریل در آن‌ها کاربرد ویژه‌ای دارد، نجاری، کابینت سازی، تراشکاری و... است. اما کاربرد دقیق آن در این صنایع در چیست؟

  • قلاویز زنی: یکی از بخش‌های مهم در نجاری‌ها و ساخت سازه‌های چوبی و فلزی قلاویز زنی است. در این صنایع باید با دقت بسیار زیادی قطعه‌های کار تا عمق مشخص سوراخ و روزه سازی شوند.
  • خزینه کردن: یکی دیگر از فرآیندی سوراخ‌کاری در نجاری‌ها و کابینت سازی ها که به‌دقت بسیار بالایی نیاز است خزینه کردن است. خزینه کردن برای قرار گرفتن واشر و گل پیچ روی قطعه کار است به‌گونه‌ای که گل پیچ در چوب و ام دی اف پنهان شود و درون قطعه کار قرار گیرد.
  • سوراخ‌های یکنواخت و پرتعداد: بسیار از تولیدی‌ها نیاز دارند به تعداد بالا مراحل سوراخ‌کاری را با دقت بسیار بالا و با اندازه و عمق یکسان انجام دهند. دستگاه ستونی یک ابزار کاربردی به این منظور است که می‌توانند آلیاژهای مختلفی از قبیل پلاستیک، پی‌وی‌سی، فایبرگلاس، فلز و چوب را با دقت و قدرت بسیار بالایی سوراخ کند.

کاربرد دریل ستونی

انواع دریل ستونی

 بر اساس معیارها و مؤلفه‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. از  نوع منبع تغذیه تا قدرت گرفته است که با توجه به سه فاز بودن یا تک فاز بودن می‌توان در نظر گرفت تا مکانیسم ساختاری کاری آن‌که به  گیربکسی، تسمه‌ای، اتوماتیک  تقسیم‌بندی می‌شوند مؤلفه‌های که در کنترل سرعت دریل بسیار مؤثر هستند. اما مهم‌ترین مؤلفه تقسیم‌بندی دریل‌های ستونی بر اساس کاربرد  و چگونگی کار با آن تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه آن را بررسی می‌کنیم.

مدل ستونی میز ثابت

مدل ستونی میز ثابت، از ابعاد بزرگ‌تر و قدرت بالاتری برخوردارند و به‌صورت ثابت در کارگاه‌های نصب می‌شوند همچنین توانایی سوراخ‌کاری تمامی آلیاژها با عمق بسیار بالا را دارند. قدرت دریل‌های ستونی ثابت معمولاً بالاتر از 700 وات است و می‌توانند تا عمق 32 میلی‌متر را سوراخ‌کاری کنند.

دریل ستونی میز ثابت

دریل‌های ستونی رومیزی یا دریل‌های ستونی میز چرخشی

دریل‌های ستونی رومیزی، امکان نصب روی میز ثابت را دارند همچنین نسبت به مدل‌های میزی ثابت، قابلیت جابه‌جایی راحت‌تری خواهند داشت. دریل‌های ستونی روی میزی عموماً منبع قدرت آن‌ها تک فاز است و در مدل‌های گیربکسی، تسمه‌ای، دستی و اوتماتیک موجود هستند. دریل‌های ستونی رومیزی دارای اندازه کوچک‌تر و قدرت کمتری نسبت به دریل‌های ستونی ثابت هستند. دریل‌های ستونی رومیزی دارای قدرت 700 تا 800 وات بوده و می‌توانند تا عمق 16 میلی‌متر سوراخ‌کاری را انجام دهند. به همین دلیل این مدل مناسب برای سوراخ‌کاری‌های ظریف شیشه‌ها، چوب‌ها و... هستند.


اجزای این دریل

مزیت این نوع دریل نسبت به دیگر دریل‌ها در قدرت و دقت این ابزار نهفته است. این دریل برای انجام این وظایف از اجزای مختلفی تشکیل‌شده تا به بهترین نحوه بتواند کارهایی از این قبیل را به‌راحتی انجام دهد.

اجزای دریل ستونی

اهرم دریل ستونی

مهم‌ترین قطعه‌ای که باعث افزایش قدرت توع می‌شود، اهرم‌ها هستند. اهرم‌ها باعث می‌شوند تا با کمترین نیرو از سمت کاربر دریل‌ها بتوانند با بیشترین قدرت فرآیند دریل کاری را انجام دهند. دریل‌های ستونی دارای اهرم‌های مختلفی هستند که هرکدام برای بهتر انجام دادن فرآیند سوراخ‌کاری طراحی‌شده‌اند، سه اهرم بسیار مهم و کاربردی عبارت است از:

  • اهرم تنظیم شیب میز
  • اهرم تنظیم موقعیت میز به ستون
  • اهرم تنظیم عمق


اهرم دریل ستونی

اجزای اصلی این نوع دریل

اسپیندل 

دریل‌های ستونی مانند دیگر تجهیزات صنعتی که با نیروی چرخشی کار می‌کنند دارای اسپیندل است. اسپیندل وظیفه انتقال قدرت از موتور به سه‌نظام را دارد تا سه‌نظام به چرخش در آید. اسپیندل  در دریل‌های ستونی به شکل یک میله چرخان است که از جعبه‌دنده موتور خارج‌شده است و به سه‌نظام متصل است. لازم به ذکر است بخشی از سرعت این نوع وابسته به اسپیندل دستگاه است.

کله گلی 

به بخش بالایی این دریل است که شبیه یک جعبه است کلگی گفته می‌شود. کلگی این نوع دریل محفظه‌ای است که در آن الکتروموتور، تسمه و فلکه‌ها وجود دارد. کلگی جدا از جعبه‌دنده‌ها است و به‌منظور تعویض ساده تسمه طراحی‌شده است. یکسر تسمه به موتور و سر دیگر به فلکه متصل است که باز شدن کله گلی به‌راحتی قابل‌دسترس است.

تسمه 

تسمه‌ها وظیفه انتقال قدرت موتور به شفت و اسپیندل را بر عهده‌دارند. در دریل‌های صنعتی قدیمی تسمه‌ها با ستون‌ها فلکه‌ها درگیر بود و امکان تعویض آن‌ها دشوار بود. در مدل ستونی مدل‌های جدیدتر، تسمه‌ها در دسترس تر هستند و به‌راحتی قابلیت تعویض دارند.

عمق سنج

یکی از مزیت‌های ویژه دریل‌های ستونی، دقت بالای آن‌ها در سوراخ‌کاری با عمق مشخص است. قطعه عمق سنج بر روی دریل به همین منظور طراحی‌شده است. عمق سنج‌ها در دریل‌های ستونی انواع مختلفی دارند و از مدل‌های گرد فلکه‌ای تا مدل‌های اهرمی چند شاخه در دستگاه دریل متفاوت هستند. عمق سنج‌ها در دریل‌های معمولی به‌صورت دستی تنظیم می‌شوند و در مدل‌های اتوماتیک با کمک برنامه‌های کامپیوتری تنظیم می‌شود تا عمق مناسب را به‌راحتی سوراخ کنند.

مته گیر سه‌نظام 

این نوع دریل مانند دیگر دریل‌ها برای مهار مته‌ها دارای سه‌نظام یا مته گیر است. سه‌نظام‌های دریل‌های ستونی از قدرت بیشتری نسبت به دیگر دریل‌ها برخوردار هستند و می‌توانند مته‌های متفاوت را به‌راحتی مهار کنند. تعویض سه‌نظام دریل‌های ستونی یا دریل‌های ستونی با دیگر دریل‌ها متفاوت است و برای تعویض آن باید به نکات دفترچه راهنما دریل ایستاده دقت کرد.

پایه  و بدنه 

دو بخش مهم دیگر در دریل‌های ستونی پایه و بدنه است. پایه برای محکم شدن دریل بر روی میز کار یا زمین تعبیه‌شده است و بدنه‌ها عموماً از پلاستیک‌های چندلایه است تا اگر در الکتروموتور اتصالی به وجود آمد، کاربران دچار برق‌گرفتگی نشوند.

پایه دریل ستونی

میز کار

دریل‌های ستونی دارای یک میز کار هستند تا قطعه کار را بر روی میز کار خود فیکس و مهار کنند. میز کارهای دریل‌های ستونی در مدل‌های ثابت و چرخشی طراحی‌شده است. همچنین ارتفاع میزهای کار قابل تنظیم است تا کاربران برای کار کردن بتوانند عمق دریل کاری و فاصله قطعه کار با سه‌نظام را تنظیم کنند.

نحو کار  

عملکرد و نحوه کار دریل‌های ستونی با یکدیگر متفاوت است. در مدل‌های گیربکسی و دستی، نیروی الکتریکی الکتروموتور به تسمه منتقل می‌شود و تسمه با  انتقال نیروی حرکتی به فلکه‌ها شرایط را برای چرخش اسپیندل فراهم می‌کند. اسپیندل دریل‌های ستونی سپس سه‌نظام و مته گیر را به چرخش درمی‌آورد. در این دریل‌های ستونی با کمک نیروی دست و اهرمی‌های طراحی‌شده در این دریل، سه‌نظام بالا و پایین می‌رود و  مته روی قطعه کار با فشار لازم قرار می‌گیرد تا مته سوراخ‌کاری را تا عمق نفوذی تنظیم‌شده انجام دهد.

در مدل‌های گیر بکسی، به‌جای مته از سیستم گیربکس استفاده می‌شود و همین مسئله به کاربران کمک می‌کند بدون تعویض تسمه با کمک یک سکتور سرعت و دور دستگاه را تنظیم کنند. مدل‌های اتوماتیک دریل‌های ستونی از برنامه‌های کنترل عددی برای فرآیند دریل کاری بهره می‌برند. در این مدل دریل‌های عمق سوراخ‌کاری و میزان آن به کمک برنامه کامپیوتری مشخص و کنترل می‌شود.

جمع‌بندی

یکی از انواع دریل، دریل ستونی است. دریل‌های ستونی قابلیت جابه‌جایی کمتری نسبت به دیگر دریل‌ها دارند و از سوی دیگر قدرت و دقت بسیار بالای در سوراخ‌کاری قطعه‌های کار دارند. به همین دلیل این دریل‌های مناسب برای کارگاه‌ها و تولیدی‌هایی است که باید سوراخ‌کاری‌های یکنواخت، دقیق و پرقدرتی را با سرعت‌بالا انجام دهند و این دستگاه را به ابزاری محبوب برای عملیات قلاویز کردن و خزینه کردن تبدیل کرده است.

قدرت، سرعت  و دقت بالای دریل‌های ستونی به ساختار و اجزای آن برمی‌گردد. اجزای مانند اهرم‌ها، میز کار عمق سنج، سه‌نظام، اسپیندل و ...باعث مزیت این دستگاه نسبت به دیگر دریل‌ها شده است و نحوه کار آن وابسته به همین اجزا است.برای اطلاع از قیمت دریل ستونی و همچنین تهیه آن میتوانید به فروشگاه کولیس مراجعه و دستگاه مناسب خود را تهیه نمایید.

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: فنی مهندسی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
10 بازدید 0 لایک

بالابر دستگاهی است که برای جابه‌جایی افراد یا انواع بار ساخته شده است و مدل‌های مختلف مثل برقی و هیدرولیکی دارد. هر...

مشاهده بیشتر
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
17 بازدید 1 لایک

جعبه ابزار محفظه‌ای است که برای نگهداری و دسته‌بندی تجهیزات مختلف در منازل، کارگاه‌ها و صنایع مختلف طراحی شده است....

مشاهده بیشتر
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
21 بازدید 3 لایک

مته یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت و کارهای فنی است که برای سوراخ‌کاری انواع مواد مانند چوب، فلز، پلاستیک و مصالح...

مشاهده بیشتر
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
26 بازدید 0 لایک

بدون تردید همه ما تاکنون با انواع جرثقیل دستی در پروژه‌های ساختمانی یا محیط‌های کاری مختلف سروکار داشته‌ایم و تا حدی...

مشاهده بیشتر
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
278 بازدید 3 لایک

تسمه کولر آبی یکی از اجزای مهمی است که سلامت و کارکرد درست آن، تعیین‌کننده عملکرد کلی این وسیله سرمایشی است. تعمیر و...

مشاهده بیشتر