نحوه تعویض مته دریل با چند حرکت ساده
دریل ابزار کاربردی است که در صنایع مختلف مانند صنایع چوب، فلزکاری، صنعت ساختوساز و تراشکاری با هدف سوراخکردن سطوح گوناگون و باز و بسته کردن پیچها مورداستفاده قرار میگیرد. مته یکی از اصلیترین اجزای تشکیلدهنده این ابزار است که در انواع متفاوتی مانند آهن، دیوار و بتن یا الماسه تولید میشود. برای اتصال این ابزار و مته از قطعهای به نام سهنظام استفاده میشود. این قطعه به شما امکان میدهد تا انواع مته را روی ابزار نصب کنید. برای آشنایی بیشتر با کاربردهای این محصول و سهنظام، انواع مته و روش تعویض مته بهوسیله انواع سهنظام تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دریل چیست؟
اصلیترین کاربرد این محصول سوراخکاری سطوح مختلفی مثل چوب، فلزات و مصالح است. از دیگر کاربردهای آن میتوانیم به سنباده زدن، سنگزنی، باز یا بسته کردن پیچها، برشزدن سطوح چوبی، ساخت فرز، جلادادن و تخریب یا کندن بتن اشاره کنیم. همچنین میتوانید این تجهیزات را به پیچگوشتی، سمباده، پولیشزن، اره تبدیل کنید.
اجزای اصلی این محصولات شامل موتور، دکمه یا کلید تنظیم سرعت، سهنظام، مته، ترکمتر یا گشتاورسنج و دسته هستند. موتور این دستگاه بهوسیله شارژ باتری یا انرژی الکتریکی کار میکند و نیروی لازم را برای چرخش مته فراهم میکند. کلید سرعت به شما امکان میدهد تا سرعت چرخش مته را بر حسب نیاز خود تنظیم کنید. سهنظام دریل یا Chuck در قسمت جلوی ابزار نصب میشود و نیروی موتور را به مته انتقال میدهد.
با استفاده از ترکمتر یا گشتاورسنج میتوانید سرعت چرخش مته دستگاه را مطابق انواع پیچ تنظیم کنید. دسته یا پایه دریل امکان کنترل دستگاه را برای شما فراهم میکند و به همین دلیل باید ساختاری کاربردی و ارگونومیک داشته باشد. مته نیز یکی دیگر از اجزایی است که در انواع مختلف تولید میشود و باید بر حسب نیاز خود و جنس سطحی که قصد سوراخکردن آن را دارید مناسبترین نوع این قطعه را انتخاب کنید.
برای آشنایی با نحوه استفاده و نگهداری از این محصول مقاله ایمنی در هنگام کار با دریل: از استفاده تا نگهداری را مطالعه کنید.
انواع مته دریل
مته دریلرونیکس و دیگر برندهای تولیدکننده این ابزار با استفاده از مواد اولیه گوناگون، در شکلها و اندازهها مختلف و با کاربردهای منحصربهفرد طراحی میشوند. آشنایی با انواع این محصول شما را قادر میسازد تا کالایی متناسب با نیازهای خود تهیه کنید.
مته آهن
مته آهن در رنگهای سیاه یا طلایی و بهصورت مارپیچ با نوک زاویهدار تولید میشود و با هدف سوراخکردن مواد سخت مثل فولاد، آهن و آلومینیوم مورداستفاده قرار میگیرد. این محصول بر اساس مواد اولیه ساخت در دو زیرمجموعه HSS و کبالت یا مته HSS پنج درصد کبالت قرار میگیرد. متههای HSS از فولاد مقاوم در برابر حرارت ساخته شده و برای تولید مته کبالت از ترکیباتی شامل فولاد، کروم و کبالت بهره گرفته میشود.
مته دیوار و بتن
مته دیوار و بتن را با نام مته الماسه نیز میشناسند. نوک این محصولات با استفاده از کاربید ساخته میشود و مقاومت زیادی در برابر ضربه و حرارت دارد. اصلیترین کاربرد مته دیوار و بتن سوراخکاری مصالح سخت مثل سنگ، آجر و بتن است.
نوک این محصولات در دو شکل مختلف طراحی شده است که نوع اول حالتی هشتیشکل دارد و تحت عنوان دوالماسه شناخته میشود. از این محصول برای فعالیتهای سبکتر و سوراخکاری مصالح معمولی استفاده میشود. نوع دوم به مته چهارالماسه معروف است و در نوک آن دو الماس هشتیشکل بهصورت عمود رویهم قرار گرفتهاند. این ابزار برای سوراخکاری مصالح سخت مانند بتن مورداستفاده قرار میگیرد. متههای الماسه این دستگاهها بر حسب نوع طراحی و کاربرد به مدلهای مختلفی تقسیم میشوند.
مته الماسه تهگرد
بخش انتهایی این ابزار گرد است و برای سوراخکردن مصالح ساختمانی و دیوارها از آن استفاده میشود.
مته چهار شیار
در قسمت انتهایی این محصول چهار شیار وجود دارد که آن را به ابزاری مناسب برای نصب روی تجهیزات بتنکن SDS-Plus تبدیل میکند. قطر این متهها در مقایسه با سایر انواع آن کمتر است و به همین علت از آنها برای عملیات سبک استفاده میشود.
مته پنج شیار
در انتهای این متهها پنج شیار به چشم میخورد و میتوانید آنها را روی بتن کنهای SDS-Max نصب کنید. قطر مناسب این محصولات به کاربران امکان میدهد تا از آنها برای انجام فعالیتهای سنگین نیز بهره بگیرند.
مته چوب
متههای چوب بهصورت نوکتیز طراحی میشوند و هنگام سوراخکاری چوب از سرخوردن مته روی سطح جلوگیری میکنند. استفاده از انواع مختلف آن شما را قادر میسازد تا بدون صدمهزدن به سطوح چوبی عملیات سوراخکاری را انجام دهید.
مته نیشدار
روی بدنه مته نیشدار که با نام مته چوب ساده نیز شناخته میشود شیارهایی به شکل مارپیچ وجود دارد. نوک تیز آن باعث میشود که بهراحتی داخل سطوح چوبی نفوذ کرده و بدون ایجاد پلیسه یا خطوخش حفرهای ظریف در سطح موردنظر ایجاد کند.
مته برگی
مته این دستگاه از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی با برگ درختان دارد و در مقایسه با متههای نیشدار امکان حفر سوراخهایی را با ابعاد بزرگتر فراهم میکند.
مته مخروطی
مته مخروطی تحت عنوان مته کاجی نیز شناخته شده و با نوک نازک و انتهای پهن طراحی میشود. طراحی این ابزار به صورتی است که با فرورفتن هرچه بیشتر مته داخل سطح سوراخ بزرگتری ایجاد میکند. این ویژگی به کاربران امکان میدهد تا بسته به نیاز خود حفرههایی با اندازههای مختلف به وجود بیاورند.
مته گازور
یک میله فلزی، کلگی یا سری آجدار پهن یا گرد اجزای اصلی این محصول را تشکیل میدهند. در بعضی انواع مته گازور این سری صاف و یکدست است و در بعضی دیگر لبههایی رو به بیرون دارد. استفاده از آن به نجاران امکان میدهد تا سوراخهای سطحی بزرگ، گرد و دقیق روی چوب یا امدیاف ایجاد کنند. همچنین این ابزار در صنایع کابینتسازی مورداستفاده قرار میگیرد.
مته خزینه
اگر نمیخواهید بستها و پیچها در نمای کار به چشم بیایند میتوانید از مته دریل خزینه استفاده کنید. سوراخکردن محل پیچها و پنهانکردن جای گلپیچها اصلیترین کاربردهای آن به شمار میروند. این تجهیزات متناسب با شکلها و اندازههای مختلف پیچهای موجود در بازار در انواع گوناگونی طراحی میشوند.
مته دریل سه نظام
سهنظام قطعه رابط بین دستگاه و مته است که قابلیت نصب روی دستگاههای فرز نیز دارد. نیروی ایجادشده توسط موتور از طریق این قطعه به انواع مته منتقل میشود. از دیگر کاربردهای آن میتوانیم به نگه داشتن مته روی دستگاه اشاره کنیم. با استفاده از این ابزار میتوانید مدلهای مختلف مته را روی این تجهیزات نصب کرده و سطوح موردنظر خود را در اندازههای مختلف سوراخ کنید. این محصول برای دریل رونیکس و سایر برندهای تولیدکننده این تجهیزات در دو نوع آچاری و اتوماتیک طراحی و تولید شده است.
سهنظام آچاری
سهنظام آچاری یا آچارخور سادهترین نوع این محصول است که برای باز یا بسته کردن مته بهوسیله آن به آچار مخصوص نیاز دارید. معمولاً آچار مخصوص این سهنظام در جعبههای دریل وجود دارد و استفاده از آن به کسانی توصیه میشود که سرعت عوضکردن متهها برایشان اهمیت زیادی ندارد.
سهنظام اتوماتیک
این محصول بر حسب جنس بدنه در دو زیرمجموعه تمامفلزی و نیمه فلزی طبقهبندی میشود. برای باز یا بسته کردن مته بهوسیله این محصول اتوماتیک نیازی به استفاده از آچار ندارید.
نحوه تعویض مته دریل با انواع سه نظام
روش تعویض اصولی مته به آچارخور یا اتوماتیک بودن سهنظام بستگی دارد. سهنظام آچارخور یکی از رایجترین مدلهایی است که با استفاده از فلز ساخته شده و روی انواع تجهیزات صنعتی، خانگی و کارگاهی نصب میشود. این محصول از یک پایه بیرونی و یک مته گیر تشکیل شده است و قسمت مته گیر آن ۳ فک داخلی دارد که مته داخل آن قرار میگیرد. پایه بیرونی دارای یک بخش دندانهدار و ۳ سوراخ گرد است که آچار روی آنها سوار میشود.
هنگام نصب مته روی دریل سهنظام لازم است با استفاده از آچار مخصوص و از طریق چرخاندن پایه خلاف چرخش عقربههای ساعت فکهای داخلی را بیشتر از قطر مته موردنظر باز کنید. پس از تعویض مته سهنظام را بهوسیله دست بهآرامی ببندید و در آخر برای محکم کردن آن از آچار استفاده کنید. آچار را روی یکی از سوراخهای پایه قرار دهید و دندانهها را هماهنگ کنید. دستگاه را محکم نگه دارید و پایه بیرونی و دندانهدار را موافق عقربههای ساعت توسط آچار بچرخانید.
برای عوضکردن مته و باز کردن فکهای این سهنظام اتوماتیک لازم است نظام را سه دور بچرخانید و پس از تعویض مته برای سفت کردن آن همین روش را خلاف جهت تکرار کنید. بعد از محکمشدن کامل مته روی دستگاه صدایی شبیه کلیک یا تقه میشنوید. پس از شنیدن این صدا از سفت کردن بیشتر آن خودداری کنید.
سخن پایانی
دریل ابزاری است که با هدف حفر سوراخ روی سطوح مختلف و باز یا بسته کردن پیچها و مهرهها مورداستفاده قرار میگیرد. این دستگاه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که مته و سهنظام بهعنوان اصلیترین آنها شناخته میشوند. متهها انواع گوناگونی دارند و با کاربردهای مختلف طراحی و تولید میشوند. آشنایی با روشهای تعویض مته و نصب آنها روی سهنظام آچارخور یا اتوماتیک به شما امکان میدهد تا متناسب با نیاز خود از بهترین نوع مته استفاده کنید.
قیمت دریل رونیکس یا دیگر برندهای معتبر در مقایسه با ویژگیها، امکانات، دوام و ماندگاری آنها کاملاً مناسب و مقرونبهصرفه است. به همین دلیل هنگام تهیه دریل از فروشگاه اینترنتی تجهیزات صنعتی کولیس نکاتی مثل تناسب کیفیت و هزینه محصول را در نظر بگیرید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید.