دریل چکشی و دریل گیربکسی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
دریلهای یکی از پرکاربرد ترین ابزارها در مصارف خانگی و صنعتی است که بهمنظور سوراخ کردن سطوح مختلف استفاده میشود. دریلها دارای انواع مختلفی مانند دریل هم زن، دریل شارژی، دریل بتن کن و ... است. دو مدل رایج شناختهشده در دریلها، دریل چکشی و گیربکسی است. این دو دریل با توجه به شباهت های ظاهری که با هم دارند در مکانیسم چرخاندن مته و واردکردن ضربه به سطح قطعه کار با یکدیگر تفاوت دارند. اما بهصورت کلی امروزه اکثر دریلها مجهز به مکانیسم ضربه هستند و توسط یک سوئیچ یا ماشه میتوان دریل را درحالت چکشی قرار داد. با ما همراه باشید تا در این مقاله به تفاوت دریل چکشی و دریل گیربکسی بپردازیم.
دریل چکشی چیست؟
یکی از انواع دریل، دریل چکشی یا دریل ضربهای است. بهصورت کلی عملکرد دریلها با مکانیسم چرخش مته صورت میگیرد و با چرخش مته بر روی سطح قطعه کار سوراخکاری انجام میشود. در دریلهای چکشی سکتوری تعبیهشده است تا با تنظیم بر حالت چکشی بهجای چرخاندن مته حول محور خود، دریل ضربات به نوک مته وارد کند و مته بهصورت چکشی به قطعه کار نفوذ کند.
مکانیسم چکشی باعث میشود دریلهای چکشی قدرت تخریب بالاتری نسبت به دیگر دریلها داشته باشند و مته با واردکردن ضربه بتواند بهراحتی سطوح سخت فلزی، بتی و سنگی را سوراخ و تخریب کند.
دریل گیربکسی چیست؟
یکی دیگر از انواع دریل، دریل گیربکسی است. دریلهای گیر بکسی مدلهای پیشرفتهتر از دریلهای معمولی هستند و مدلهای پیشرفتهتر از مکانیسم ضربه دریل چکشی نیز بهره میبرند. دریلهای گیر بکسی ساده تنها از مکانیسم چرخشی حرکت میکنند و تفاوت چندانی ازنظر عملکرد با دریلهای ساده ندارد.
دریلهای گیر بکسی از یک جعبهدنده گیر بکس در پشت سهنظام خود استفاده میکنند تا بتوان سرعت و قدرت چرخش مته را تنظیم کرد. گیر بکس در دریلها باعث میشوند تا نیروی گشتاور دریل افزایش یابد. همچنین گیربکسها این امکان را به وجود میآورد که بتوان از قدرت بالا در سرعتپایین استفاده کرد تا قدرت تخریب دریل افزایش یابد.
به دلیل قابلیت تنظیم سرعت دریلهای گیر بکسی این دستگاه به یک ابزار کارآمد برای قلاویز کاری ها و باز کردن پیچها تبدیلشده است. دریل گیربکسی را هم در زمانهایی که به سوراخکاری با سرعتبالا نیاز دارد میتوانید استفاده کنید و هم در زمانهایی که میخواهید قطعههای کار سخت مانند فلز و سرامیک را سوراخکنید.
4 تفاوت دریل چکشی و گیربکسی
بعد از یک شناخت کلی نسبت به دو ابزار دریل چکشی و گیربکسی این سؤال پیش میآید که تفاوت دریلهای چکشی و گیربکسی در چیست؟ بهصورت کلی میتوان در چهار شاخه مکانیسم حرکتی، کارایی و عملکرد ، وزن و اندازه ، قیمت این تفاوتها را دستهبندی کرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
تفاوت دریل چکشی و دریل گیربکسی در مکانیسم حرکتی
وجه تمایز اصلی در بین دریلهای چکشی و دریلهای گیربکسی، مکانیسم حرکتی مته است. دریلهای گیربکسی با استفاده از یک گیربکس باعث افزایش سرعت و نیروی گشتاور مته میشود تا عموماً از یک ماشه برخوردار هستند تا بتوانند سرعت حرکت مته را با کمک گیربکسها تنظیم کند و بر اساس نیز نیروی لازم را وارد کنند. دریلهای گیربکسی جدیدتر توانایی این را دارند که مکانیسم حرکتی را با مکانیسم چکشی ترکیب کنند و باعث قدرت تخریب و سرعتبالای دریل شوند.
در دریلهای چکشی که بهجای گیربکس دو صفحه در درون دریل قرار دارد. بر روی صفحه دندانهدندانه قرار دارد که این دو صفحه را باهم ترکیب میکند. لغزش دندانههای این دو صفحه بر روی یکدیگر باعث حرکت رفت و برگشتی و جلو و عقب سهنظام میشود تا مته بتواند به سطح قطعه کار ضربه چکشی وارد کند.
تفاوت دریل چکشی و دریل گیربکسی در کارایی و عملکرد
کارایی و عملکرد دریلهای چکشی و گیربکسی در موارد استفاده آنها متفاوت است و هدف استفاده از دریلهای چکشی بهمنظور تخریب و حفاری آلیاژهای سخت است و عملکرد تخصصی این برای سوراخ کردن و حفاری مصالح ساختمانی است. درحالیکه دریلهای گیربکسی بهمنظور قلاویز کاری و باز و بسته کردن پیچها مورداستفاده قرار میگیرند و کارایی کمتری برای تخریب و سوراخ کردن آلیاژهای سخت دارد و استفاده طولانیمدت به این منظور به دریل گیربکسی آسیب میرساند.
عملکرد متفاوت مکانیسم ضربه و چرخشی در این دو ابزار باعث میشود. دریل چکشی با واردکردن ضربه فشار بیشتری را به کاربر انتقال دهد و لگد بیشتری را از دستگاه احساس کند.
تفاوت دریل چکشی و دریل گیربکسی در وزن و اندازه
یکی از موارد اختلاف در این دو دریل شکل ظاهری و وزن آنها است. بهگونهای که با نگاه کردن به این دو ابزار بتوان آنها را از یکدیگر تشخیص داد. دریلهای گیربکسی به دلیل دارا بودن سیستم گیربکس عموماً از وزن و ضخامت بیشتری نسبت به دریلهای چکشی برخوردار هستند. درحالیکه دریلهای چکشی سنگینتر و بزرگتر هستند.
تفاوت دیگر ظاهری این دو دریل را میتوان در سهنظام آنها جستجو کرد. سهنظام دریلهای گیربکسی عموماً ششضلعی است و میتواند یک آداپتور را نگه دارد تا مته را به گیربکس متصل کند. سهنظام یا چاک دریلی است که میتوانند متهها را در اندازه مختلف در درون خود نگه دارد.
تفاوت دریل چکشی و دریل گیربکسی در قیمت
عوامل مختلفی ازجمله، توان خروجی، قدرت، اندازه، برند تولیدکننده و... در قیمت دریلها تأثیرگذار است. اما بهصورت کلی میتوان گفت اگر مکانیسم دریلهای گیربکسی ساده باشد و قابلیت چکشی نداشته باشد از قیمت پایینتری نسبت به دریلهای چکشی برخوردار است و قیمت دریلهای چکشی عموماً بالاتر نسبت به دیگر دریلها است.
مولفه/ دریل | دریل چکشی | دریل گیربکسی |
مکانیسم حرکتی | ضربه ای | چرخشی / ضربه ای |
عملکرد و کارایی | مناسب برای تخریب | مناسب برای حفاری و سوراخ کاری |
وزن و اندازه | سنگین تر و بزرگ تر | سبک تر و کوچک تر |
قیمت | بالاتر | پایین تر |
جمعبندی
دریلها یک ابزار شناختهشده برای حفاری، سوراخ کردن و تخریب قطعههای کار هستند که کاربرد ویژهای در صنایع و مصارف خانگی دارند. دریل گیربکسی و دریل چکشی دو مدل شناختهشده دریلهای هستند. منشأ تفاوت این دو دریل در مکانیسم حرکتی مته آنها است. دریلهای چکشی باعث میشوند دریل بهصورت ضربهای به قطعه کار فشار وارد کند و دریلهای گیربکسی بر اساس مدل خود یا به حالت چرخشی باحالت ترکیب چرخشی و چکشی به قطعه کار فشار وارد میکند تا عملیات سوراخکاری و تخریب صورت بگیرد. این دو دریل در مؤلفههای دیگری ازجمله وزن و اندازه، کارایی و عملکرد و قیمت نیز با یکدیگر تفاوت دارند، شما با شناخت این تفاوتها میتوانید بهترین انتخاب را بر اساس نیازهای خود داشته باشید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید.