راهنمای جامع گریدر و کاربردهای آن

634 بازدید 0 لایک
 

گریدرها از ماشین‌آلات سنگین عمرانی هستند که نقش مهمی در ساخت و نگهداری جاده‌ها، بزرگراه‌ها و سایر پروژه‌های ساختمانی و زیربنایی دارند. این ماشین‌های چندکاره به‌طور خاص برای ایجاد سطوح صاف و  هموار کردن یا شیب سازی مناسب سطح زمین طراحی‌شده‌اند. ما تعریفی جامع از گریدر ارائه خواهیم داد، انواع مختلف گریدرها را بررسی خواهیم کرد و در مورد طیف وسیعی از کاربردهای آن‌ها در صنایع مختلف بحث خواهیم کرد.

گریدر چیست؟

گریدر را به‌عنوان یک دستگاه شیب‌ساز می‌شناسند. رایج‌ترین نوع، گریدر موتور (Motor Grader) است که به گریدر شیب‌ساز یا گریدر جاده شناخته می‌شود. درواقع گریدر، یکی از ماشین صنعتی سنگین برای پروژه‌های راه‌سازی و ساخت‌وساز است که مجهز به یک تیغه بلند و قابل تنظیم است. این تیغه در بین محورهای جلو و عقب ماشین قرار می‌گیرد. وظیفه اصلی تیغه ایجاد یک سطح صاف و یکنواخت با جمع‌کردن، پخش و تراز کردن خاک، شن یا مواد دیگر است. ساختار گریدر به‌گونه‌ای طراحی‌شده است که چرخ جلو می‌توانند متمایل به جهت جانبی شود تا کارکرد  متفاوت پیدا کند و از اصطکاک نیروی خاک به نیروی حرکتی ماشین بکاهد.

اجزای اصلی گریدر

ماشین گریدر از چهار بخش اصلی تشکیل‌شده است که در ادامه توضیح مختصری راجع به هر بخش می‌دهیم.

موتور‌ گریدر

به حرکت درآمدن تیغه گریدرها نیاز به یک نیروی حرکتی است، این نیروی حرکتی توسط موتور گریدر تأمین می‌شود.  موتورها گریدر براساس شرکت‌های تولید کننده از 93 تا 373 کیلو وات (125 تا 500 اسب بخار) متغیر است. 

چرخ‌ گریدر

چرخ‌ها نقش مهمی در تحمل وزن ماشین‌آلات سنگین دارند. گریدرها به‌طورمعمول از چرخ‌های با اندازه‌های بزرگ و هم‌اندازه استفاده می‌کنند؛ اما در برخی از پروژه‌ها، چرخ‌های جلویی گریدرها از چرخ‌های عقب کوچک‌تر است.

چرخ‌های گریدر با اندازه بزرگ

شاسی و بدنه‌ گریدر

نوع شاسی و بدنه به‌کاررفته در گریدرها با توجه به نوع اتصال آن‌ها در چرخاندن و به حرکت درآوردن تیغه و تنظیمات زاویه گریدرها بسیار مؤثر است.

تیغه‌ گریدر

مهم‌ترین بخش یک گریدر تیغه است که وظیفه اصلی این ماشین، یعنی صاف کردن و شیب سازی جاده را انجام می‌دهد. قدرت تخریب تیغه‌ها متناسب با مقاومت و ضخامت لبه تیغه‌ است. هرچقدر لبه تیغه ضخیم‌تر، قدرت تخریب بیش‌تر است. به همین دلیل لبه‌های تیغه‌های گریدر قابل‌تغییر است و می‌تواند به‌صورت گوناگون نسبت به دستگاه قرار گیرد.

لبه‌های منحنی تیغه گریدر برای تنظیمات دقیق شیب‌ها و شکستن خاک‌ها و زمین‌های سخت به کار می‌رود و لبه‌های صاف برای پروژه‌های که خاک سست است و تغییر در زمین به‌سادگی میسر است. همچنین برای عملیاتی که خاک یخ‌زده است یا سنگ‌های زیادی در زمین موجود دارد، لبه‌های دندانه‌دار توصیه می‌شود.

از موارد دیگر که در بخش تیغه‌ی دستگاه‌های گریدر قابل‌توجه است، تنظیم زاویه تیغه با توجه به کارکرد مورد انتظار است. اگر عملیات جابه‌جایی مواد و مخلوط کردن آن باشد باید تیغه را متمایل به جلو تنظیم کنیم و اگر هدف حفاری زمین باشد باید تیغه را متمایل به عقب تنظیم کنیم تا قدرت حفاری تیغه افزایش یابد. همچنین اگر تیغه گریدر به‌صورت عمودی روی ماشین‌سوار شود. گریدر توانایی کندن و خرد کردن دیوارهای بلند را دارد.

تیغه گریدر قسمت اصلی گریدر است

انواع گریدرها

اکثر گریدرها امروزی دارای سه محور هستند که دو محورآن‌ها در عقب و یک محور در جلو است. گریدرها را می‌توان براساس به سه دسته کلی تقسیم بندی کرد که هرکدام قدرت و وزن متفاوتی دارند.

گریدر سبک با قدرت حدود ۱۰۰Kw و با وزن حدود ۸ تن

گریدر نیمه سنگین با قدرت ۱۰۰ تا ۱۵۰Kw و با وزن حدود ۱۹ تن

گریدر سنگین با قدرت بیش از ۱۵۰Kw و با وزن حدود ۱۵ تا ۲۲ تن

اما یک مدل تقسیم بندی دیگر گریدرها است که براساس شاشی مفصلی آن‌ها صورت می‌گیرد، همچنین امروزه مینی گریدرها برای پروژه‌ها کوچک دارند جایگاه ویژه خود را پیدا می‌کنند.

گریدرهای شاسی مفصلی یا کمرشکن

این گریدرها دارای یک قطعه قابل چرخش بین بخش‌های جلو و عقب هستند که امکان مانور بهتر در فضاهای تنگ را پیدا می‌کنند. این گریدرها از دقت بی‌نظیری در شیب سازی و درجه‌بندی جاده‌ها برخوردار هستند. در گریدرهای شاسی مفصلی، شاسی‌ها به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند تا بتوان با تنظیم دقیق تیغه، دشوارترین شیب‌سازی‌ها و درجه‌بندی جاده‌ها را انجام داد تا همواره بتوان به یک سطح صاف و هموار دست‌یافت.

گریدر شاسی مفصلی

 گریدرهای شاسی ثابت

این گریدرها دارای یک شاسی ثابت و مستحکم هستند تا گریدرها را به پایداری و کارآمدی بالایی در پروژه سنگین برساند. تیغه‌های این گرایدرها ثابت است و قابلیت چرخش ندارد. گریدرهای شاسی ثابت برای ارائه عملکرد استثنایی و قابلیت های درجه بندی دقیق طراحی شده است تا بتوانند در زمین سخت به راحتی شیب بندی مناسب را انجام دهند. گریدرهای شاسی ثابت با  بهره وری بالا و سوخت بهینه ساخته شده‌اند. طراحی کاربرپسند و کنترل‌های بصری باعث می‌شود رانندگان این ماشین آلات بتوانند راحت و کارآمد کار کنند و بهره‌وری را در محل کار به حداکثر برسانند.

گریدر های قدیمی شاسی ثابت

مینی گریدرها

موتور این گریدرها کوچک‌تر از گریدرهای سنتی طراحی‌شده‌ استد. این گریدرها ازنظر اندازه کوچک‌تر، برای فضاهای بسته یا باریک، مانند مناطق شهری یا محل‌های ساخت‌وساز کوچک، ایدئال هستند. آن‌ها بیشتر ویژگی‌های گریدرهای قبلی را در مقیاس کوچک‌تر حفظ می‌کنند.

مینی گریدرها برای پروژه های کوچک

کاربردهای گریدرها

عملیات ساخت‌وساز و نگهداری جاده‌

گریدرها به‌طور گسترده در ساخت و نگهداری جاده‌ها، بزرگراه‌ها و فرودگاه‌ها استفاده می‌شوند تا رانندگی بر روی یک مسیر صاف و یکنواخت میسر شود. آن‌ها برای برش، نرم کردن و تسطیح خاک، پخش و متراکم کردن موادی مانند شن و از بین بردن موانع استفاده می‌شوند.

گریدر ها در عملیات ساخت و ساز

شیب سازی و تسطیح زمین

گریدرها برای شیب سازی زمین و کارهای تسطیح، مانند آماده‌سازی سایت‌های ساختمانی، زمین‌های ورزشی و زمین‌های کشاورزی ضروری هستند. آن‌ها به ایجاد یک سطح صاف و یکنواخت کمک می‌کنند و باعث زهکشی مناسب آب  می‌شوند  از فرسایش خاک جلوگیری می‌کنند.

گریدر ها در عملیات شیب سازی

برف‌روبی

گریدرهای مجهز به تجهیزات صنعتی برف‌روب تخصصی برای پاک‌سازی برف و یخ از جاده‌ها، پارکینگ‌ها و باند فرودگاه‌ها هستندد، تیغه قابل تنظیم امکان کنترل دقیق و برف‌روبی کارآمد را فراهم می‌کند.

برف روبی به کمک گریدرمعادن

گریدرها در عملیات معدن‌کاری و استخراج  برای تسطیح و نگهداری جاده‌های حمل‌ونقل در داخل سایت‌ها استفاده می‌شوند. آن‌ها حمل‌ونقل ایمن و کارآمد مواد و تجهیزات را آسان می‌کنند.

گریدرها در پروژه های معدنی

نتیجه

گریدر ماشین‌های هستند که به‌طور گسترده در ساخت‌وساز، تعمیر و نگهداری جاده‌ها استفاده می‌شوند. شناخت گریدر و اجزای اصلی آن و  درک انواع مختلف گریدرها و کاربردهای آن‌ها می‌تواند به کسب‌وکارها و متخصصان ساخت‌وساز کمک کند تا تجهیزات مناسب را برای نیازهای خود انتخاب کنند و باعث افزایش بهره‌وری و بهینه سازی پروژه‌ها شوند.

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: ماشین آلات صنعتی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
تفاوت بالابر برقی و هیدرولیکی در چیست؟
5 بازدید 0 لایک

بالابر دستگاهی است که برای جابه‌جایی افراد یا انواع بار ساخته شده است و مدل‌های مختلف مثل برقی و هیدرولیکی دارد. هر...

مشاهده بیشتر
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
راهنمای تهیه جعبه ابزار اتومات
16 بازدید 1 لایک

جعبه ابزار محفظه‌ای است که برای نگهداری و دسته‌بندی تجهیزات مختلف در منازل، کارگاه‌ها و صنایع مختلف طراحی شده است....

مشاهده بیشتر
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
چگونه مته کند را تیز کنیم؟
19 بازدید 3 لایک

مته یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت و کارهای فنی است که برای سوراخ‌کاری انواع مواد مانند چوب، فلز، پلاستیک و مصالح...

مشاهده بیشتر
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
راهنمای انتخاب جرثقیل دستی مناسب مصارف صنعتی و ساختمانی
24 بازدید 0 لایک

بدون تردید همه ما تاکنون با انواع جرثقیل دستی در پروژه‌های ساختمانی یا محیط‌های کاری مختلف سروکار داشته‌ایم و تا حدی...

مشاهده بیشتر
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
آموزش گام‌ به‌ گام نصب تسمه کولر بدون نیاز به تعمیرکار
272 بازدید 3 لایک

تسمه کولر آبی یکی از اجزای مهمی است که سلامت و کارکرد درست آن، تعیین‌کننده عملکرد کلی این وسیله سرمایشی است. تعمیر و...

مشاهده بیشتر